Νέα ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα προκαλεί η επίσκεψη βουλευτών στην Ταϊβάν

Νέα ένταση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ αλλά και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί η επίσκεψη 5 Αμερικανών Βουλευτών στην Ταϊβάν. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία Αμερικανών μελών του Κογκρέσου έφτασε στην Ταϊβάν χωρίς η επίσκεψη να έχει προαναγγελθεί. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το ταξίδι της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Πεκίνου.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας της κινέζικης τηλεόρασης ο ο Liu Pengyu εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε είδους επίσημους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν. Επισήμανε ότι η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα ως απάντηση στις προκλήσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινέζικης πρεσβείας η σημερινή ένταση στα στενά της Ταϊβάν ανήκει εξ ολοκλήρου στην αμερικανική πλευρά, η οποία πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη που θα προκληθεί από την επίσκεψη των μελών του Κογκρέσου στην περιοχή.

Στρατιωτικά γυμνάσια από την Κίνα στα στενά της Ταϊβάν

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από τα διεθνή πρακτορεία οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν.

Η αρμόδια κινεζική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως οργάνωσε διακλαδικές περιπόλους πολεμικής ετοιμότητας και πολεμικές ασκήσεις σήμερα στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν «εξακολουθούν να παίζουν πολιτικά παιγνίδια και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή του πως η επίσκεψη των αμερικανών κοινοβουλευτικών παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και «εκθέτει πλήρως το αληθινό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών ως καταστροφέα της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν».

«Ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται για πόλεμο, υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και θα συντρίψει αποφασιστικά οποιαδήποτε προσπάθεια «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», αποσχιστικής δράσης και ξένης ανάμιξης».

Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά ότι ΌΤΙ η Αριστερά αυτή την ώρα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά και ενωτικά για να αποτρέψει τα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και να απαιτήσει η χώρα μας να απεμπλακεί από τις τυχοδιωκτικές ενέργειες των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Να διεκδικήσει το κλείσιμο των βάσεων και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, να προβάλλει το όραμα για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.