Διαδηλώσεις για την ακρίβεια στην Αγγλία από το κίνημα Enough is Enough (Αρκετά)

Οι αντιδράσεις γιγαντώνονται στην Βρεττανία αφού η εκτίναξη του κόστους ζωής έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά ενώ πολλοί Βρετανοί δεν κατάφεραν να πάνε καν διακοπές.

Έτσι, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ετοιμάζεται νέος γύρος δυναμικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα με τοπικές οργανώσεις, συνδικάτα, ενώσεις πολιτών και ενοικιαστών να ετοιμάζονται να κατέβουν και πάλι στους δρόμους απαιτώντας περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οι ενώσεις και τα συνδικάτα δημιούργησαν από κοινού μια νέα πρωτοβουλία υπό την ονομασία «Enough is Enough!» (Αρκετά!) με στόχο την διοργάνωση τουλάχιστον 50 διαδηλώσεων σε όλες τις γωνιές της χώρας τις επόμενες εβδομάδες. Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου, στο Λονδίνο.

Η πρωτοβουλία «δημιουργήθηκε από συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών που είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν στη φτώχεια, στην οποία οδηγούνται εκατομμύρια πολίτες, λόγω της αύξησης των λογαριασμών, των χαμηλών μισθών, της ανασφάλειας των τροφίμων και των κακοφτιαγμένων σπιτιών, σε μια κοινωνία που ελέγχεται μόνο από πλούσιους» αναφέρει η πλατφόρμα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι μόνο μέσα στις πρώτες ημέρες έναρξης της καμπάνιας, οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 300.000.

Τα αιτήματα του κινήματος

Τα πέντε αιτήματα της πρωτοβουλίας είναι η πραγματική αύξηση των μισθών, η μείωση των λογαριασμών ρεύματος, το τέλος της διατροφικής ανασφάλειας, η διασφάλιση αξιοπρεπών σπιτιών για όλους και η φορολόγηση των πλουσίων.

Ειδικά σε σχέση με τους μισθούς το αίτημα της πρωτοβουλίας είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις 15 στερλίνες, που σήμερα για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας έως 23 ετών βρίσκεται στις 9,50 στερλίνες. Επίσης, έμφαση δίδεται στην κατάργηση του επόμενου κύκλου των αυξήσεων στα συμβόλαια του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο. Άλλωστε, η οργή για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει ήδη οδηγήσει σε κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Αναφορικά με την διατροφική ανασφάλεια ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς ζητείται τουλάχιστον η εισαγωγή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, ώστε τουλάχιστον τα παιδιά να μην πεινάσουν, τον δύσκολο ερχόμενο χειμώνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι απειλούν επίσης να σταματήσουν τις πληρωμές τους για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από τον Οκτώβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, στο πλαίσιο της εκστρατείας Don’t Pay (δεν πληρώνω).

Το κίνημα Don’t Pay είπε ότι θα ξεκινήσει την διαμαρτυρία εφόσον 1 εκατομμύριο άνθρωποι υποσχεθούν να συμμετάσχουν σε αυτή ελπίζοντας να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που βοήθησε στην πτώση της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ όταν 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν την φορολογία.

Στην Ελλάδα ενώ τα πράγματα σχετικά με την ακρίβεια είναι τα ίδια δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αντιδράσεις όπου τα συνδικάτα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Αυτό που απαιτείται είναι η οργανωμένη αντίδραση και αντίσταση στο κύμα ακρίβειας και στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Τόσο τα συνδικάτα όσο και η Αριστερά οφείλουν να ανταποκριθούν στο καθήκον της εποχής και να οργανώσουν μαζικούς και ενωτικούς αγώνες προκειμένου η κατάσταση αυτή να ανατραπεί και να σταματήσουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού Λαού να σπρώχνονται στη φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο.

πηγές guardian  in.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ