Στις 8 Αυγούστου δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για την εξέλιξη του πληθωρισμού για τον μήνα Ιούλιο του 2022. Το δελτίο της στατιστικής αρχής δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ακρίβεια και τον ξέφρενο ρυθμό του πληθωρισμού.
Το δελτίο της στατιστικής αρχής μεταξύ άλλων αναφέρει
Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιουλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2021 προέκυψε αύξηση 11,6% έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 . Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 7,1% έναντι μείωσης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020.
Αναφέρει επίσης ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΔΤΚ έπαιξε η κατά 13% αύξηση στα είδη διατροφής, η κατά 30,9 αύξηση της στέγασης (ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα γενικώς), η κατά 8,2% αύξηση στα είδη οικιακής χρήσης (έπιπλα, οικιακές συσκευές κλπ) και κατά 20,6% αύξηση στις μεταφορές λόγω αύξησης των εισιτηρίων και των τιμών αγοράς και συντήρησης αυτοκινήτων.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η συνέχιση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και η συνεχιζόμενη αύξηση της ενέργειας και των τιμών των καυσίμων σπρώχνει ολοένα και περισσότερα τμήματα του ελληνικού Λαού στη φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο.
Τόσο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα όσο και η Αριστερά στο σύνολό της οφείλουν να αναδείξουν τα παραπάνω και να απαιτήσουν μια άλλη πολιτική που στο επίκεντρό της θα έχει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τη συγκράτηση και το πάγωμα των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, τον τερματισμό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για τα Λαϊκά στρώματα και το σταμάτημα των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος για τα φτωχά νοικοκυριά που αδυνατούν να το πληρώσουν.