Παραιτήσεις για την συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης

Παραιτήσεις για την συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών του πρωθυπουργού
και της κυβέρνησης

Οι αναγκαστικές παραιτήσεις των προσωπικών επιλογών του Πρωθυπουργού, τόσο του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης όσο και του Διοικητή της ΕΥΠ μετά τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις- υποκλοπές αποδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το βάθος της συστηματικής παραβίασης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την κυβέρνηση, τη διαχρονική διασύνδεση των εθνικών υπηρεσιών με ξένες
μυστικές υπηρεσίες, την υπονόμευση του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι ευθύνες είναι προσωπικές και συλλογικές, τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού όσο και  της κυβέρνησης συνολικά και δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις παραιτήσεις προσώπων που εκτελούν πολιτικές επιλογές και εντολές.

Και μόνο η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης επαρκεί για να βρισκόμαστε σε μια συνθήκη συνταγματικής και αντιδημοκρατικής εκτροπής. Αυτό όμως ισχύει ακόμη περισσότερο εφόσον, όπως αποκαλύφθηκε, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη γινόταν κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία η δεξιά και το κυβερνητικό περιβάλλον παρείχαν υποστήριξη σε συγκεκριμένο υποψήφιο, τον Ανδρέα Λοβέρδο. Εφόσον δε ισχύει ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε με εισαγγελική έγκριση, όχι μόνο αυτό δεν την καθιστά νόμιμη και θεμιτή, αλλά αντίθετα αναδεικνύει επικίνδυνη εμπλοκή του δικαστικού μηχανισμού σε τέτοιας κλίμακας σκοτεινές πρακτικές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι σημερινές παραιτήσεις μόνο αποκαλυπτικές είναι του βάθους που έχει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων, πολιτών, με την άμεση εμπλοκή του στενότερου δυνατού κυβερνητικού και πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα ακόμη στιγμιότυπο στην κατάλυση σειράς συνταγματικών και λαϊκών ελευθεριών, όπως αυτό στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία, στον ελεύθερο συνδικαλισμό, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του τύπου.

Οφείλονται εξηγήσεις και αναζήτηση ευθυνών για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τον αδίστακτο κυνισμό με τον οποίο παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα υπό την άμεση προσωπική του ευθύνη.

Να φύγει η ΕΥΠ  από την υπαγωγή της άμεσα στον εκάστοτε Πρωθυπουργό και να υπαχθεί στον έλεγχο ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Να καταργηθεί η επαίσχυντη διάταξη νόμου που αφαιρεί το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για την παρακολούθηση του τηλεφώνου τους έστω και εκ των υστέρων, που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προφανώς για να αποφύγει την αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δημοσιογράφων την ίδια εποχή που ο δημοσιογράφος Κουκάκης άρχισε να κάνει ερωτήσεις.

Να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι υποθέσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε αυτές.

Τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η ίδια η  Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και η παραβίαση τους διαχρονικά πληρώθηκε ακριβά από τον ελληνικό λαό.