Οι υποκλοπές και πάλι στο προσκήνιο

Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ δεν ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του Μητσοτάκη.

Οι υποκλοπές στην Ελλάδα είναι δυστυχώς καθεστώς και ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση το αποδέχεται ωμά καθώς λέει ότι από τους παραιτηθέντες έγιναν «λάθη» σε «νόμιμες» επισυνδέσεις (παρακολουθήσεις). Ποτέ δεν βγαίνει στο φως της ημέρας η «νομιμότητα» που κρύβεται κάτω από το ότι οι παρακολούθησες επιβάλλονται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας και στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν μεγάλες ευθύνες καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκαν η ΕΥΠ να τεθεί κάτω από τον έλεγχο αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η υπαγωγή της κατευθείαν στον Πρωθυπουργό είναι αυτή που αναδεικνύει τις πρωθυπουργικές ευθύνες τόσο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, όσο και για ότι άλλο επιχειρούν να σκεπάσουν οι δύο παραιτήσεις.

Το άμεσο ζήτημα είναι η διερεύνηση σε βάθος των καταγγελιών, των «λαθών» που έγιναν στις «νόμιμες» επισυνδέσεις και να αλλάξει επιτέλους το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ και να τεθεί κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο.