ΛΑΕ Θεσσαλονίκης: Να σπάσουμε την αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων, γιατί οι ζωές μας, είναι πάνω από τα κέρδη τους!

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 3 Αυγούστου 2022

 

ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ Ο.Λ.Θ.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ,

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

 

Και νέο εργατικό ατύχημα στον Ο.Λ.Θ. το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης φορτηγού πλοίου, με έναν ακόμη εργαζόμενο να μεταφέρεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο. Δυστυχώς, πριν από λίγες μέρες, στις 28/7, ένας άλλος εργαζόμενος στον Ο.Λ.Θ. μεταφέρθηκε επίσης σε νοσοκομείο, εξαιτίας εργατικού ατυχήματος κατά τη μεταφορά υλικών με περανοφόρο όχημα.

Ο μακρύς μαύρος κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων και στην πόλη μας δεν έχει τέλος, αφού δυο εργαζόμενοι, την ίδια μέρα, έπεσαν από ύψος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε σούπερ μάρκετ στον οικισμό Γέφυρα, ενώ μόλις πριν λίγα 24ωρα είχε προηγηθεί ο θανάσιμος τραυματισμός 68χρονου εργάτη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που έπεσε από σκαλωσιά σε πολυκατοικία.

Επειδή το ισχυρότερο δικαίωμα είναι αυτό στη ζωή, και όσοι εργαζόμενοι μοχθούν για να βγάλουν ένα υποτυπώδες μεροκάματο δεν πρέπει να θέτουν καθημερινά τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο προκειμένου να θησαυρίζουν οι κεφαλαιούχοι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να αναγκασθεί, μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ατέλειωτη αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων και θανάτων.

Είναι γνωστό ότι όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις αποδυνάμωσαν το εργατικό δίκαιο προς όφελος των εργοδοτών, δυστυχώς όμως, διέπραξαν και το έγκλημα να υποχρηματοδοτούν και να υποστελεχώσουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με συνέπεια να μη γίνονται επαρκείς έλεγχοι για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, αφού ούτε υπάλληλοι υπάρχουν για να τους διενεργήσουν, ούτε τα μέσα δεν τους παρέχονται, όπως βενζίνη για τα αυτοκίνητα υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. «αποτελείωσε» το Σ.ΕΠ.Ε. με την ψήφιση του νόμου που το κατέστησε Ανεξάρτητη Αρχή, άρα δεν υπάγεται πια στο Υπουργείο Εργασίας, δε λογοδοτεί σ αυτό και δεν ελέγχεται ούτε κοινοβουλευτικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για να μη θρηνούμε καθημερινά θύματα στους εργασιακούς χώρους, πρέπει άμεσα οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο, τα συνδικάτα, να απαιτήσουν:

  • Να επανέλθει το Σ.ΕΠ.Ε. στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας.
  • Να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και να χρηματοδοτείται, ώστε να μπορεί να προβαίνει στους απαραίτητους καθημερινούς ελέγχους σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργασιακούς χώρους.
  • Τα κλιμάκια του Σ.ΕΠ.Ε., κατά τη διάρκεια των ελέγχων, να συνοδεύονται από εκπροσώπους του οικείου εργατικού ή του κλαδικού σωματείου, καθώς και του τοπικού Εργατικού Κέντρου.
  • Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να επιβάλλεται η τήρησή τους με τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Ειδικά το καλοκαίρι, με τις συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, να προβλέπονται περισσότερα διαλείμματα, ακόμα και πλήρης διακοπή εργασιών, που τελούνται σε συνθήκες καύσωνα.

Ειδικότερα για τον ιδιωτικό πια Ο.Λ.Θ., στον οποίο εκτός από τα δυο πρόσφατα εργατικά ατυχήματα πέρσι το καλοκαίρι συνέβη κι ένα τραγικό θανατηφόρο, όπου ένας 59χρονος λιμενεργάτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του, είναι φανερό, ότι οι προανακρίσεις που δημοσιεύει η Διοίκησή του κάθε φορά ότι γίνονται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσ/κης, δε ρίχνουν φως στα αίτια των εργατικών ατυχημάτων. Δε δημοσιοποιούνται τα πορίσματά τους. Δε γνωρίζουμε ακόμη σε ποια φάση βρίσκεται η ανακριτική διαδικασία για το θανατηφόρο περσινό ατύχημα. Δε γνωρίζουμε αν κάποια μέτρα ασφαλείας χρήζουν βελτίωσης, αν έγινε αυτή ή όχι. Οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Η αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων και θανάτων πρέπει επιτέλους να σπάσει.

Γιατί οι ζωές μας, είναι πάνω από τα κέρδη τους!

Το Γραφείο Τύπου