Τυχοδιωκτική ενέργεια και επικίνδυνη για την ειρήνη η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν 

AP Photo / Taiwan Presidential Office

H  πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έφτασε στην Ταϊβάν, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει το Πεκίνο, αυξάνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το αεροσκάφος της να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, στο οποίο επικρατούσε συσκότιση, για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί εδώ και 25 χρόνια τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Η ίδια η Νάνσι Πελόζι με ανακοίνωσή της επισήμανε πως η «αλληλεγγύη» στην Ταϊβάν είναι «πιο σημαντική από ποτέ», υποστηρίζοντας πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου  «τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν».

Σφοδρές αντιδράσεις από την Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας» και των σχετικών συμφωνιών Κίνας – ΗΠΑ που θα έχει «σοβαρό αντίκτυπο» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, τόνισε πως πρόκειται για κίνηση που «υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν» και «στέλνει λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις»  της Ταϊβάν.

 «Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν, πριν την προσγείωση του αεροπλάνου της Πελόζι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Ταυτόχρονα Ο κινεζικός στρατός που έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ανακοίνωσε την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά καθώς και σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων, τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα, περιμετρικά της Ταϊβάν, την οποία θα κυκλώσει, όπως δείχνει το σχεδιάγραμμα που δημοσιοποίησε.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν κοντά στην Ταϊβάν

Την ίδια ώρα, αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν σήμερα στην περιοχή της Ταϊβάν, την ώρα που η Νάνσι Πελόζι έφτανε στο νησί. Συγκεκριμένα, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.

Επικίνδυνες εξελίξεις από τα τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ

Αυτές οι εξελίξεις και όσες θα ακολουθήσουν δείχνουν ότι ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μπροστά στην διαφαινόμενη απώλεια της παγκόσμιας επικυριαρχίας επιδίδεται σε τυχοδιωκτικά παιχνίδια θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τα ίδια επικίνδυνα παιχνίδια διαφαίνεται ότι έχει βάλει μπροστά και στην περιοχή των Βαλκανίων χρησιμοποιώντας ως όχημα το προτεκτοράτο του Κοσόβου αλλά και τις άλλες πρόθυμες νατοϊκές χώρες της περιοχής. Η χώρα μας με ευθύνη της Κυβέρνησης και του αστικού μπλοκ αντί να επιχειρεί να ανακόψει τα αμερικανονατοϊκά σχέδια που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή,  ταυτίζεται με αυτά διαθέτοντας το έδαφός της μέσω των αμερικανικών βάσεων προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν.

Η Αριστερά αυτή την ώρα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά και ενωτικά για να αποτρέψει αυτά τα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και να απαιτήσει η χώρα μας να απεμπλακεί από τις τυχοδιωκτικές ενέργειες των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Να διεκδικήσει το κλείσιμο των βάσεων και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, να προβάλλει το όραμα για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.