Οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται, κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες αδιαφορούν. Μέτρα τώρα.

Pacific Press via Getty Images

Οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται, κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες αδιαφορούν. Μέτρα τώρα.

Τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε τρεις ημέρες, 140 μέσα στα τελευταία εξήμισι χρόνια, 17 το 2021 και 12 μέσα σε επτά μήνες το 2022, χιλιάδες καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Ο μακρύς κατάλογος των γυναικοκτονιών  μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, ενώ οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές , οι οποίες είναι πολύ λιγότερες από όσες πραγματικά συμβαίνουν, είναι χιλιάδες.

Το χειρότερο είναι ότι γυναίκες , που τελικά δολοφονούνται από τους συντρόφους τους, όπως η γυναίκα στη Ζάκυνθο, είχαν καταγγείλει τις κακοποιητικές συμπεριφορές  στην αστυνομία, η οποία αδιαφόρησε για τις καταγγελίες  ή για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας!

Τα πολιτιστικά πρότυπα, που προωθούνται από τα κυρίαρχα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ή από την εκπαίδευση είναι απολύτως πατριαρχικά  και για τον λόγο αυτόν τα φαινόμενα άσκησης έμφυλης βίας δεν αφορούν μόνο μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και νέους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων  είναι τεράστιες. Ακόμη και Διεθνείς Συμβάσεις, που έχουν επικυρωθεί, όπως η 190 Διεθνής Σύμβαση της ΔΟΕ για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω έλλειψης των αναγκαίων μηχανισμών, όπως επίσης δεν υπάρχουν οι ανάλογες δομές για να προσφέρουν βοήθεια  στις γυναίκες που έχουν ανάγκη.

Απαιτείται εδώ και τώρα:

  1. Αύξηση και ενίσχυση των δομών στήριξης των γυναικών και στελέχωση τους με επιστημονικό προσωπικό ικανό να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια.
  2. Σύσταση ειδικών υπηρεσιών και ενίσχυση με το κατάλληλο προσωπικό , που να δέχεται καταγγελίες αλλά και να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των γυναικών. Είναι απαράδεκτο η αστυνομία, στην οποία γίνονται καταγγελίες από τα θύματα, να αδιαφορεί, ή να περιορίζεται απλώς σε συστάσεις προς τον θύτη.
  3. Οικονομική ενίσχυση στα θύματα βίας , μέχρι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες. Πολλές γυναίκες δεν αποφασίζουν να φύγουν, ενώ κακοποιούνται, διότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιβίωσης για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Οι δηλώσεις καταγγελίας των γυναικοκτονιών  από κυβερνητικούς ή άλλους πολιτικούς παράγοντες είναι απολύτως υποκριτικές, αφού δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την αποτροπή τους.

Η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων θα επιτευχθεί μέσα από τους μαζικούς αγώνες των γυναικών.

Η Λαϊκή Ενότητα θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην ανάπτυξη αυτών των αγώνων.

Το Γραφείο Τύπου 2.8.2022