Λ. Μαγιάκης: «Να μην πληρώσουν οι δημότες τον λογαριασμό του κορωνοϊού»

Με άρθρο του ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι» Λευτέρης Μαγιάκης αναφέρεται στο θέμα της οικονομικής στήριξης και προοπτικής των Δήμων κατά και μετά την καραντίνα για την πανδημία του κορωνοϊού, ζητώντας από την κεντρική εξουσία άμεσα μέτρα και χρηματοδότηση, ώστε τα προβλήματα να μην αντιμετωπιστούν από την τσέπη των δημοτών.

Αναλυτικά το άρθρο του Λ. Μαγιάκη:

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού υποχρεώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει και η ίδια μέτρα για την προστασία των δημοτών της, ιδιαίτερα στον Τομέα της Καθαριότητας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Πολιτικής Προστασίας.

Με την τελευταία αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου προστέθηκαν έκτακτες δαπάνες για το σκοπό αυτό οι οποίες, προς το παρόν, ανέρχονται σε 400.000€ περίπου, δηλαδή ποσοστό 1% των πραγματικών ετήσιων εσόδων του. Το ποσό αυτό είναι μικρό και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αυξηθεί λόγω των αυξημένων αναγκών.

Ταυτόχρονα λόγω των απαλλαγών από την πληρωμή των ανταποδοτικών τελών των επιχειρήσεων, που έκλεισαν με διοικητική απόφαση της Κυβέρνησης, τα πραγματικά έσοδα του Δήμου θα μειωθούν. Δεν θα είναι μικρή και η απώλεια εσόδων λόγω αύξησης της ανεργίας στους δημότες ή και τη μείωση των εσόδων τους λόγω της αναστολής των συμβάσεων ή και της εκ περιτροπής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα διατυπώνονται και δίκαια αιτήματα από όσους εργάζονται στην Καθαριότητα και στο «Βοήθεια στο σπίτι» για την καταβολή του Δώρου του Πάσχα, κατ΄ αναλογία με τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα πληρώσει για όλες αυτές τις απαραίτητες επί πλέον δαπάνες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υπέστη τις περισσότερες περικοπές στην Κρατική Επιχορήγηση τα μνημονιακά χρόνια. Πάνω από 65% περικόπηκαν τα έσοδα της ενώ οι παρακρατηθέντες πόροι, από το 2010 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα 20 δις.

Στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται έκτακτη δωρεάν επιχορήγηση στους Δήμους για την αντιμετώπιση των έκτακτων δαπανών λόγω πανδημίας. Πρότεινε σαν εναλλακτική λύση την άντληση κονδυλίων από τα δημοτικά τέλη που προορίζονται για Καθαριότητα και Ηλεκτροφωτισμό ή, εναλλακτικά, εφόσον αυτά δεν επαρκούν, τη μακροπρόθεσμη δανειοδότηση των Δήμων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα βάρη της κρίσης φορτώνονται και πάλι στους δημότες οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Ο Δήμος Αμαρουσίου και η ΚΕΔΕ συνολικά θα πρέπει να διεκδικήσουν τη γενναία δωρεάν επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών που οφείλονται στις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Να μην πληρώσουν δηλαδή οι δημότες τον “λογαριασμό του κορωνοϊού” με διάλυση των δήμων».

Αναδημοσίευση από την “Αμαρυσία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ