Μουζάκι: Συγκέντρωση-μπλόκο στα φορτηγά μεταφοράς ανεμογεννητριών στα Άγραφα | Τρίτη 2 Αυγούστου

Μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Ιούλη, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου, με σκοπό τον τρόπο αντίδρασης στο επιχειρούμενο έγκλημα στον ορεινό όγκο της περιοχής των Αγράφων, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά με την έναρξη της διέλευσης των οχημάτων τα οποία μεταφέρουν εξοπλισμό και τμήματα ανεμογεννητριών, τα οποία προορίζονται για την περιοχή του Τυμπάνου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης προχώρησαν στην έκδοση κοινού ψηφίσματος, στο οποίο εκφράζουν ξεκάθαρα τη θέση τους, αναφέροντας πως «δεν συναινούμε και εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα». Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά μέσω των ανεμογεννητριών, η απάντηση δίνεται από τους φορείς μέσα από το ψήφισμά τους: σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αυτό, «όσο αυτές θα έχουν ως βασική κατεύθυνση το κέρδος», υπογραμμίζεται.

Να σημειωθεί ότι ενώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, υπέγραψαν νομοθετική εγκύκλιο με την οπαία εντάσσουν τα Ευρυτανικά Άγραφα στην οικογένεια των «Απάτητων Βουνών», δεν συνέβη το ίδιο και για τα Θεσσαλικά (την ορεινή ζώνη της Καρδίτσας), γεγονός που άφησε ελεύθερο το πεδίο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παρά τις αντιδράσεις των φορέων της Καρδίτσας, που μέρα με την ημέρα διογκώνονται. «Η παντελής απουσία των επίσημων φορέων της Τοπικής Διοίκησης τις τελευταίες ημέρες με την εξέλιξη στον Τύμπανο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων και την συναίνεσή τους», αναφέρεται στο κοινό ψήφισμα των φορέων.

«Καλούμε το λαό της περιοχής να αντισταθεί στο επιχειρούμενο έγκλημα, όπως πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει κάνει ξανά, με επιμέρους κατακτήσεις. Καλούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των βουνοκορφών της περιοχής», αναφέρεται επίσης, και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε:

 • την Τρίτη 2 Αυγούστου και ώρα 7μμ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη του Μουζακίου. στο σημείο που αναμένεται να περάσουν τα φορτηγά, και

 • την Κυριακή 7 Αυγούστου, συμμετοχή τους στην κινητοποίηση η οποία διοργανώνεται από φορείς, στην πλατεία της Φυλακτής, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με την επισήμανση πως το επίκεντρο του αγώνα εξακολουθεί να είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και οι επιχειρούμενες, εκεί, «επενδύσεις».


Κοινό ψήφισμα των φορέων που συμμετέχουμε στη σύσκεψη στο Μουζάκι την 30η/07/2022 ενάντια στη διέλευση και εγκατάσταση Α/Γ στην περιοχή μας

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη σημερινή σύσκεψη των φορέων, εδώ στην πόλη του Μουζακίου, σε μια περιοχή η οποία ακόμη μετράει τις πληγές της, δύο σχεδόν χρόνια μετά, από το πέρασμα του Ιανού, σε μια περιοχή η οποία εδώ και δύο χρόνια είναι, επί της ουσίας χωρίς στοιχειώδη μονάδα υγείας μετά την καταστροφή του βασικού κέντρου υγείας, ενώ στην περιοχή της Αργιθέας αποσπασματικά εμφανίζεται ιατρός ο οποίος κάνει το Αγροτικό του, φαινόμενο το οποίο υπάρχει στην περιοχή εδώ και χρόνια, σε μια περιοχή στην οποία την ώρα που θα τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες, οι ίδιοι αποκλείονται κάθε χρόνο από την ανυπαρξία έργων υποδομής στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, δηλώνουμε πως δεν συναινούμε και εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα.

Σε μια περιοχή όπου ενώ τα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο όλο το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας την ξανά αθωράκιστη, τα έργα υποδομής για το πέρασμα των τεραστίου μήκους και όγκου οχημάτων προς την περιοχή του Τυμπάνου έγιναν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, στοιχείο το οποίο, μεταξύ άλλων δείχνει και το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της συγκεκριμένης πολιτικής. Παράλληλα δηλώνουμε πως το επιχείρημα για την ένταξη της περιοχής στα «Απάτητα Βουνά» αποδεικνύεται απόπειρα απόκρυψης το προσχεδιασμένου εγκλήματος και διευκόλυνσής τους , ενώ η παντελής απουσία των επίσημων φορέων της Τοπικής Διοίκησης τις τελευταίες ημέρες με την εξέλιξη στον Τύμπανο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων και την συναίνεσή τους.

Σήμερα λοιπόν, κι ενώ η πολιτική προστασία και η αντιπυρική θωράκιση των πόλεων και των περιουσιών έχει τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, και δυστυχώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια, με τα Δασαρχεία και την πυροσβεστική, με πολιτική ευθύνη, συνειδητά, να παραμένουν υποστελεχωμένα και η Δασοπροστασία να παίρνει μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, τα επενδυτικά σχέδια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών συνεχίζονται κανονικά, με αστυνομικού, μάλιστα, τύπου μέτρα με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας για πολλές ημέρες, την ίδια ώρα που στέλνονται δυνάμεις καταστολής ακόμα και σε υψόμετρο 1700 μέτρων για να καταστείλουν τις αντιδράσεις όπως έγινε την περασμένη Κυριακή 24/7. Καταδικάζουμε την απρόκλητη βίαιη επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την αστυνομική βία και τα δικαστήρια, θα κάμψουν τον λαό που αγωνίζεται.

Δηλώνουμε πως ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχει από τέτοιου τύπου «επενδύσεις». Εκτός του γεγονότος πως τα μοναδικού κάλους βουνά και συνολικά ο φυσικός πλούτος της περιοχής «βιάζονται» χωρίς επιστροφή, και στο κομμάτι της ενέργειας κανένα απολύτως όφελος δεν θα έχει, όσο αυτές θα έχουν ως βασική κατεύθυνση θα έχει το κέρδος και σε καμία περίπτωση το φθηνό ρεύμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, κάτι το οποίο βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια με εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος πάνω από 200%.

Καλούμε το λαό της περιοχής να αντισταθεί στο επιχειρούμενο έγκλημα, όπως πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει κάνει ξανά, με επιμέρους κατακτήσεις. Καλούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των βουνοκορφών της περιοχής.

Καλούμε σε:

– Μαζική κινητοποίηση σε σημείο διέλευσης του υλικού που προορίζεται για την περιοχή του Τυμπάνου τη Τρίτη 02/08 στις 19:00 μ.μ

– Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγράφων. Ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν θα έχει από μια τέτοια εξέλιξη αντίθετα θα πληγεί ανεπανόρθωτα

Μουζάκι 30/07/2022

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

 1. Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου
 2. Παράρτημα Καρδίτσας του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
 3. Παράρτημα Θεσσαλίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ)
 4. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καρδίτσας
 5. Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Καρδίτσας
 6. Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου
 7. ΕΟΑΣ Καρδίτσας
 8. ΕΟΑΣ Τρικάλων
 9. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ
 10. Μορφωτικός Σύλλογος Μαυροματίου
 11. Μορφωτικός Σύλλογος Κρανιάς
 12. Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας
 13. ΣΑΟΧ Τρικάλων
 14. Αντιδήμαρχος του Δήμου Αργιθέας
 15. Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Μουζακίου
 16. Εκπρόσωποι Τοπικών Συμβουλίων Κοινοτήτων της περιοχής
 17. Εκπρόσωποι Μορφωτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής
 18. Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα Αιολικά
 19. Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων