Ευλογιά των πιθήκων: Νέα χρυσή ευκαιρία για πολυεθνικές και επενδυτές

Μπορεί οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να αναζητούν τρόπους για να ανακόψουν τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων όμως οι επενδυτές τρέχουν να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους εταιρείες που θα μπορούσαν να κερδίσουν από τη μάχη κατά του ιού.

Οι  μετοχές εταιρειών παραγωγής εμβολίων, αντιικών φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού είναι σε υψηλή ζήτηση, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg. H εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic και η φαρμακευτική Siga Technologies είναι μεταξύ των μετοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, ενώ την προσοχή τους έχει προσελκύσει και η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Precison System Science.

Παρά το γεγονός ότι η νόσος δεν θεωρείται απειλή αντίστοιχη με εκείνη της Covid-19, η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 70 χώρες μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο να κηρύξει κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών στις εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Προς το παρόν ο κόσμος στηρίζεται σε μία εταιρεία, την Bavarian Nordic, για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων, όπως λέει στο Bloomberg o Μάνις Μπαργκάβα, fund manager στη Straits Investment Holdings Pte στη Σιγκαπούρη. «Για να καλυφθεί η ζήτηση όμως, περιμένουμε ότι και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας θα επιταχύνουν τις έρευνές τους και τις προσπάθειες παραγωγής. Οι προσδοκίες ήδη αποτυπώνονται στην κίνηση των μετοχών τους» τονίζει.

Οι μετοχές της Bavarian Nordic έχουν δει την αξία τους να υπερτριπλασιάζεται από τα χαμηλά του Μαΐου, καθώς αρκετές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει τις παραγγελίες του εμβολίου της δανέζικης εταιρείας- που είναι το μόνο εγκεκριμένο για τη νόσο έως σήμερα. Η εταιρεία έχει τους τελευταίους μήνες αναβαθμίσει αρκετές φορές τον στόχο της για τα έσοδα. Η Citigroup έχει αναβαθμίσει και αυτή τον στόχο για τη μετοχική τιμή της εταιρείας κατά 20%.

Διπλασιασμό της χρηματιστηριακής αξίας της έχουν επίσης δει φέτος η Siga Technologies, η οποία παρασκευάζει τη θεραπεία Tpoxx, που έχει λάβει έγκριση για την ευλογιά των πιθήκων σε Ε.Ε., Βρετανία και ΗΠΑ. Έγκριση πιθανότατα θα λάβει και το Chimerix της Tembexa, που ίσως πουληθεί στην Emergent BioSolutions Inc. Στο μέτωπο των εμβολίων προσδοκίες έχει γεννήσει το ACM2000 της Emergent.

Η μετατροπή της υγείας και των φαρμάκων σε εμπορεύματα, η αξιοποίηση των υγειονομικών κρίσεων από τους κολοσσούς που ασχολούνται με την παραγωγή των φαρμάκων και την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών δεν στοχεύει βεβαίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά έχει ως κύριο μέλημα την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Ο αγώνας στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει το υγειονομικό σύστημα καθώς και η παραγωγή των φαρμάκων των εμβολίων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού να είναι υπόθεση των μονοπωλιακών συμφερόντων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Η Αριστερά και το εργατικό κίνημα στην χώρα μας πρέπει τώρα να εντείνουν τον αγώνα για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, για την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της υγείας, για την εθνικοποίηση της παραγωγής των φαρμάκων, για να σπάσουν οι πατέντες και να αξιοποιηθεί η επιστημονική έρευνα των δημόσιων ερευνητικών κέντρων προς όφελος των πολιτών και όχι να διατίθενται για να αυξήσουν την κερδοφορίας τους οι μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.