Η ενίσχυση της δημοσίας υγείας είναι η βασική προϋπόθεση για την σωτηρία του λαού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ενίσχυση της δημοσίας υγείας είναι η βασική προϋπόθεση για την σωτηρία του λαού

 Η πανδημία του κορονωιού ανέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας.  Οι μνημονιακές πολιτικές η υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας, η μείωση του προσωπικού, η μείωση των δαπανών για την υγεία, η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, η συρρίκνωση και η κατάργηση των δημόσιων δομών υγείας, η έλλειψη του στοιχειώδους εξοπλισμού, έχουν τραγικές συνέπειες στην περίθαλψη των ασθενών και στην προστασία του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία μόνο με τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, όμως αυτά βοηθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και όχι στην νοσηλεία και αποθεραπεία των νοσούντων.

Η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η αδυναμία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, έχει οδηγήσει (όπως έχει αποδειχθεί) στο θάνατο ασθενών που θα μπορούσαν να διασωθούν.

Η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της, προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν παρθεί, είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις των υγειονομικών (που είναι εκείνοι που δίνουν την μάχη), αναδεικνύουν ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί την μόνη λύση για την σωτηρία του λαού.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7-4-2020 και απαιτεί την λήψη μέτρων.

Συγκεκριμένα:

  • Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων.
  • Άμεση λειτουργία όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και την ανάπτυξη νέων για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες.
  • Μαζική αγορά αναπνευστήρων και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την νοσηλεία των ασθενών και την προστασία του προσωπικού.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες ιατρική παρακολούθηση για να μην αναγκάζονται να συρρέουν στα νοσοκομεία.
  • Αύξηση της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ και κυρίως ένταξη υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας της διαχείρισης των εργαστηριακών ελέγχων που σχετίζονται με την πανδημία. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τεστ στο Υγειονομικό Προσωπικό.
  • Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, εργαστηρίων όπου αυτό απαιτείται, χωρίς αποζημίωση.
  • Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών σε ενιαίο κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Μέριμνα για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους – πρόσφυγες και μετανάστες με ιατρική παρακολούθηση, μέσα ατομικής προστασίας, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα συμβάλει με όσα μέσα διαθέτει και τώρα και μετά, για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και την διαμόρφωση ενός μαζικού κινήματος για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

6/4/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ