Έκθετοι στην πανδημία οι εργαζόμενοι, οι φαντάροι, οι συνήθεις αόρατοι του συστήματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθετοι στην πανδημία οι εργαζόμενοι, οι φαντάροι, οι συνήθεις αόρατοι του συστήματος.

Ο τραγικός θάνατος εργαζόμενου στη Θεσσαλονίκη από κορονοϊό, που κόλλησε τον ιό σε επιχείρηση που εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά την ύπαρξη δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ξεχείλισε το ποτήρι! Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απαγορεύει τις μετακινήσεις και χτίζει το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες στη βάση κατασκευασμένων εν πολλοίς τηλεοπτικών «ρεπορτάζ», επιχειρήσεις μη στρατηγικής σημασίας εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και χωρίς τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων για να μη διακυβευθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Ταυτόχρονα, ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού και χώροι που διαμένουν χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται έξω από κάθε κρατική πρόνοια, κλείνοντας έναν ολόκληρο μήνα από το ξέσπασμα της κρίσης.

Οι σοβαρότατες καταγγελίες που έχουν βγει στο φως για ανεπαρκή μέτρα προστασίας από την πανδημία του Covid-19 σε στρατόπεδα της χώρας αναδεικνύουν τα επικίνδυνα και εγκληματικά κενά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Καταγγελίες που αφορούν σε περιπτώσεις όπως στο στρατόπεδο της Ασσήρου στη Θεσσαλονίκη ή στο ΚΕΠΒ Θήβας δείχνουν ότι ακόμη και όπου ήδη εντοπίστηκαν κρούσματα, οι φαντάροι παραμένουν έκθετοι. Σε πολλές περιπτώσεις, στρατόπεδα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, οι φαντάροι συνωστίζονται στους θαλάμους, στερούνται επαρκών μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), και υποβάλλονται κανονικά σε υπηρεσίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στα στρατόπεδα δεν υπάρχει κανενός είδους σχέδιο λειτουργίας υπό συνθήκες πανδημίας. Χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί και φαντάροι καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση με ημίμετρα και ίδια μέσα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ, σε συνθήκες ειρήνης, αποδεικνύεται εγκληματικά ανίκανη να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί για την σωματική και ψυχική υγεία των φαντάρων.

Παράλληλα, η πρόσφατη διάδοση του κορωνοϊού στο καμπ της Ριτσώνας με τον εντοπισμό 23 νέων κρουσμάτων μετά τη διάγνωση μίας γυναίκας, κρούει τον κώδωνα για τον τεράστιο κίνδυνο ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού σε μια σειρά χώρους που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το ίδιο και ο εντοπισμός κρούσματος στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα. Στα κλειστά camps χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται έγκλειστοι και συνωστιζόμενοι, σε χώρους που είναι αδύνατο να τηρηθούν μέτρα αποστάσεων και προστασίας. Μάλιστα, παρότι κυνικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παραδέχτηκε ότι δεν είναι δυνατό να τηρούν μέτρα ασφαλείας στα καμπς, οι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να αφήνονται στην τύχη τους.

Άστεγοι, άνθρωποι διαμένοντες σε ιδρύματα, βρίσκονται έξω από κάθε κρατική μέριμνα και εξαιρούνται εγκληματικά από μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, ή έστω από μέσα ατομικής προστασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών υγιεινής. Όχι απλώς οι άνθρωποι αυτοί αφήνονται απόλυτα έκθετοι απέναντι σε μια φονική πανδημία, αλλά υφίστανται και τις δραματικές επιπτώσεις της επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ να επενδύσει για άλλη μια φορά στο μόνο μηχανισμό που γνωρίζει, την αστυνομία. Αστυνομικοί στο Ρέθυμνο δε δίστασαν να κόψουν πρόστιμο 150 ευρώ σε άστεγο για «άσκοπη μετακίνηση»!

Την ίδια εγκληματική αδιαφορία επιδεικνύει η κυβέρνηση και για τους κρατούμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα και κρατητήρια αρνούμενη να προχωρήσει σε αναγκαία μέτρα αποσυμφόρησης, όπως για παράδειγμα στην αποφυλάκιση προσωρινά κρατούμενων, σε μέτρα αποφυλάκισης ευπαθών ομάδων κατ’ εφαρμογή των άρθρων 110Α και 105 του Π.Κ., στην ενεργοποίηση προβλέψεων για την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής για όσους υπάρχει πρόβλεψη (μητέρες ανηλίκων και οι υπερήλικες).

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την καθολική προστασία του πληθυσμού. Η εγκατάλειψη των εργαζομένων στις ορέξεις των εργοδοτών, η αδιαφορία για ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού είναι εγκληματική, ιδίως σε κατάσταση πανδημίας.

Να κλείσουν τώρα οι μη στρατηγικές επιχειρήσεις και σε όσες δεν μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας

Αποσυμφόρηση των καμπς και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Να επιταχθούν ξενοδοχεία, χώροι ενοικίασης και αναξιοποίητα οικήματα για να αποκτήσουν κατάλληλη και ασφαλή στέγη πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι, στεγαστικά επισφαλείς.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

6/4/2020