Νέες αυξήσεις ετοιμάζουν οι εταιρίες στο ρεύμα

Σε νέες αυξήσεις στις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται ότι θα προχωρήσουν οι προμηθευτές μετά την ρύθμιση για πλαφόν στις αυξήσεις των παγίων που προχώρησε η κυβέρνηση αφού πριν είχε σηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε οικονομικά μέσα ενημέρωσης, οι πάροχοι που είχαν διαμορφώσει πάγιες χρεώσεις πάνω από 5 ευρώ θα αναπροσαρμόσουν τις τιμές της κιλοβατώρας μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι προμηθευτές θα περάσουν αυξήσεις στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν στις 25 Ιουλίου προκειμένου να καλύψουν την χασούρα από το πλαφόν στα πάγια και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους από την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΚΠΟΙΖΩ σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν απογοήτευση από τις επιστροφές μέσω του Power Pass.

Σύμφωνα με την έρευνα μόλις Το 8,1% των καταναλωτών έλαβε επιστροφή πάνω από 300 ευρώ. Η έρευνα αναφέρει ότι από τους δικαιούχους του Power pass το 26,1% ανήκαν στην κατηγορία από 0 – 17 ευρώ, το 24,7% έλαβαν από 18 – 50 ευρώ, το 15,2% από 51 – 100 ευρώ, το 17,4% από 101 – 200 ευρώ, το 8,5% από 201 – 300 ευρώ και το 8,1% από 301 – 600 ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές που φαίνεται ότι δρομολογούνται δείχνουν ότι οι εταιρίες ενέργειας δεν είναι διατεθειμένες να περιορίσουν την κερδοφορία τους και με την ανοχή για να μην πούμε με την σύμπραξη της κυβέρνησης προχωρούν σε κινήσεις για να μεταφέρουν αυτό το κόστος στις πλάτες των καταναλωτών.

Άλλωστε αυτό φάνηκε καθαρά και από την τελευταία ρύθμιση της κυβέρνησης που έβαλε πλαφόν στα πάγια πολύ πάνω από αυτό που υπήρχε πριν, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις η αύξηση αυτή έφτανε στο 700-800%.

Έχουμε τονίσει ότι τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από την πολιτική της κυβέρνησης ούτε βεβαίως από τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό του συνόλου των εταιριών της ενέργειας που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.

Απαιτείται μια άλλη πολιτική με τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν και πάγωμα της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά η εγκατάλειψη της αμερικανοκίνητης πολιτικής των κυρώσεων και της σύγκρουσης με την Ρωσία και ο απόλυτος έλεγχος της παραγωγής και διανομής του ρεύματος από το δημόσιο με την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ και των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά  είναι τα ελάχιστα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και την διασφάλιση των επιπτώσεων στους καταναλωτές και πρώτα από όλα στα λαϊκά στρώματα.