Ο πόλεμος της Ουκρανίας φέρνει κέρδη ρεκόρ για τις εταιρίες πετρελαίου

Έσπασαν τα ρεκόρ τα κέρδη δευτέρου τριμήνου των πετρελαϊκών κολοσσών χάρη στην εκτίναξη των τιμών των commodities λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε. Πάντως, τα νούμερα αυτά ενίσχυσαν τον θυμό των καταναλωτών που αισθάνονται πως επιβαρύνονται με το κόστος της ενεργειακής κρίσης την ώρα που οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες  θησαυρίζουν!

Για την ExxonMobil τα καθαρά κέρδη δευτέρου τριμήνου εκτοξεύτηκαν στα 17,8 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση τους στα 16,9 δισ. δολάρια. Στα επίπεδα αυτά άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ τριμήνου για την Exxon ήταν στα 15,9 δισ. δολάρια και είχε καταγραφεί το 2012, μια χρονιά που επίσης οι πετρελαϊκές τιμές είχαν ανέβει σημαντικά.

Αντιστοίχως, για την Chevron τα κέρδη ανήλθαν σε 11,6 δισ. δολάρια, ποσό που επίσης συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία. Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους «έβλεπαν» τα κέρδη της αμερικανικής πετρελαϊκής να ανεβαίνουν στα 9,9 δισ. δολάρια.

Κέρδη-ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε και η βρετανική Shell με τα προσαρμοσμένα κέρδη της να εκτοξεύονται στα 11,5 δισ. δολάρια. Αντιστοίχως θεαματικό άλμα στα κέρδη της, στα 9,8 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε και η γαλλική TotalEnergies, με τις επιδόσεις του τριμήνου να κινούνται κυριολεκτικά σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η ιταλική ενεργειακή Eni ανακοίνωσε τετραπλασιασμό των κερδών της στα 3,81 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζοντας έτσι τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο στα 5,9 δισ. ευρώ.

Συγκεντρωτικά οι πέντε κορυφαίες εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου έχουν βάλει στα ταμεία τους το αστρονομικό ποσό των 50 και πλέον δισ. δολαρίων, μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και βέβαια δεν είναι οι μοναδικές, καθώς δεν υπάρχει εταιρεία του κλάδου που δεν είδε τα κέρδη της να αυγατίζουν σαν αποτέλεσμα της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Αντίστοιχη εικόνα φαίνεται να εμφανίζουν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου. Συγκεκριμένα:

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2022 των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκαν σε 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4 εκατ.

Αύξηση κατά 73% στα 3,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου της Motor Oil Hellas κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε στα 318 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ τα καθαρά κέρδη στα 197 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Θα είχε ενδιαφέρον επίσης να ασχοληθεί κάποιος και με την κερδοφορία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου που μεταφέρει αυτή την περίοδο τόσο τα πετρέλαιο (μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου εν μέσω κυρώσεων) όσο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο την ίδια ώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια και την βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια.

Τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει μόνο χαμένους, πρώτα από όλα τον Ουκρανικό λαό αλλά και τους λαούς της Ευρώπης που πληρώνουν ακριβά την ενεργειακή κρίση με την εκτίναξη των τιμών και του πληθωρισμού αλλά και μεγάλους κερδισμένους που είναι το λόμπυ των εταιριών παραγωγής και διύλισης του πετρελαίου και των παραγώγων του.

Γι’ αυτό βεβαίως οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που κυριαρχούν στον κόσμο αλλά και στη χώρα μας κάνουν τα στραβά μάτια αδιαφορώντας για το κόστος που πληρώνουν οι πολίτες από τις αυξημένες τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. Αντίθετα συνεχίζουν να τροφοδοτούν με κάθε τρόπο την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία γνωρίζοντας καλά ότι αυτό αποφέρει στα ταμία των πετρελαϊκών κολοσσών τεράστια ποσά και αύξηση της κερδοφορίας τους.