Χαλάνδρι Ενάντια: Άμεση αθώωση του Σωτήρη Λαπιέρη

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΠΙΕΡΗ

Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική για τις πυρκαγιές, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η μεγάλη, ειρηνική διαδήλωση, όπου συμμετείχε μεγάλο φάσμα περιβαλλοντικών φορέων, δημοτικών παρατάξεων, οργανώσεων, κόμματων και πλήθος λαού, συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στον κρατούμενο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη. Χωρίς την παραμικρή αφορμή και αιτία, η αστυνομία επιτέθηκε στη διαδήλωση στην οδό Πανεπιστημίου, χτυπώντας με ακραία βιαιότητα και μανία διαδηλωτές, με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων και κάνοντας προσαγωγές στο σωρό. Από την αρχή φάνηκε ξεκάθαρα ότι αποκλειστικός σκοπός της αστυνομίας ήταν να διαλύσει τη διαδήλωση με άγρια καταστολή και πρωτοφανή επίπεδα βίας και αυθαιρεσίας.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την χρήση της αύρας νερού και τη λυσσασμένη επίθεση της αστυνομίας στο ύψος των Προπυλαίων, όπου οι διμοιρίες της αστυνομίας χτύπησαν ανελέητα νέους και νέες στο πανό της Περιφερειακής Παράταξης Ανυπότακτη Αττική, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Ο Σωτήρης Λαπιέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι ΕΝΑΝΤΙΑ και εκλεγμένος στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Συνήγορο του Πολίτη, διαμαρτυρήθηκε για την απρόκλητη και ακραία αστυνομική βία και ως απάντηση περικυκλώθηκε από αστυνομικούς, ξυλοκοπήθηκε από κάθε μεριά και έπειτα συνελήφθη χωρίς να φέρει κάποια αντίσταση. Του ασκήθηκε δίωξη για σωρεία ανυπόστατων και κατασκευασμένων αδικημάτων (αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών κ.ά.) πάνω σε εξωφρενικές ψευδείς και στημένες καταθέσεις αστυνομικών. Το μέγεθος της σκευωρίας αποκαλύπτεται από το πλήθος φωτογραφικού υλικού και βίντεο που καταγράφουν το αναίτιο της σύλληψης και τον ξυλοδαρμό του από άνδρες της ΕΛΑΣ, ενώ όλη η αντιπολίτευση, ο δήμος Χαλανδρίου, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, φορείς, σωματεία καταγγέλλουν τα γεγονότα. Η αστυνομία προχώρησε σε 14 προσαγωγές στο σωρό και σε 3 ακόμη αναίτιες συλλήψεις διαδηλωτών, επίσης με ανυπόστατες κατηγορίες, ενώ έφτασαν σε σημείο να επιτεθούν σε παρόντες βουλευτές, αλλά και δικηγόρους, που, γνωστοποιώντας την ιδιότητά τους διαμαρτύρονταν για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Video By Yannis Kemmos

Αν αυτά μπορούν να συμβούν σε έναν άνθρωπο γνωστό στη γειτονιά, δημοτικό σύμβουλο και εκλεγμένο συνδικαλιστή στο Συνήγορο του Πολίτη, πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί (και συμβαίνει) στον καθένα μας.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μαντρόσκυλο το Θεοδωρικάκο, έχει βάλει ξεκάθαρη κατεύθυνση να πάει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με σύνθημα “νόμος και τάξη”. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο λαός, η νεολαία και όποιος διαμαρτύρεται. Για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την οικονομική κατάσταση, τους στάσιμους μισθούς αναξιοπρέπειας την ώρα που η ακρίβεια τρέχει, το ζόρι των νοικοκυριών να πληρώσει το ρεύμα και το νοίκι, όταν οι εταιρείες ενέργειας κονομάνε, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους την ώρα που πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα μέσα και έξω από τις ΜΕΘ, την καταστροφή δασών, παραλιών αλλά και περιουσιών, όταν οι άρχοντες του τουρισμού θησαυρίζουν. Ο Μητσοτάκης επιλέγει τη στρατηγική της έντασης και ξαμολάει την αστυνομία απέναντι στους πολίτες για να διασπείρει την τρομοκρατία και να καταργήσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, ώστε να αποτρέψει τις λαϊκές αντιδράσεις για την πολιτική της, μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα που θα προκαλέσει την λαϊκή οργή.

 Καλούμε τους πολίτες του Χαλανδρίου να καταδικάσουν αυτά τα γεγονότα και να αντισταθούν στην ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής.

 Να μη γίνει η αστυνομική βία κανονικότητα.

Να μη ζήσουμε σε μια γειτονιά όπου αν πας στη λαϊκή θα είναι πιθανό να σε παρασύρουν
μηχανάκια της αστυνομίας που καταδιώκουν πιτσιρικάδες με τρικάκια.

Να ζήσουμε σε μια πόλη – “άγρια δύση” που η αστυνομία θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα ανοίγοντας πυρ, ξυλοκοπώντας και σέρνοντας αναίτια πολίτες στα κρατητήρια.

Να μη ζήσουμε σε μια κοινωνία που αν δραστηριοποιείσαι δημόσια, μπορεί να πάθεις ό,τι έπαθε ο Σωτήρης και τόσοι ακόμα, να συλληφθείς αναίτια με στημένες σκευωρίες από την ασφάλεια.


Πλατιά καταγγελία και αντίσταση στον αυταρχισμό και το αστυνομικό κράτος.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΟ ΠΛΑΣΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ