Τρία θανατηφόρα δυστυχήματα ντελιβεράδων τους τελευταίους μήνες

Τρεις νεκρούς μετράνε τους τελευταίους μήνες στην άσφαλτο οι εργαζόμενοι ντελίβερι και κούριερ.

Ένας πριν από μερικούς μήνες στη Λάρισα, ένας στον Κολωνό και χθες εργαζόμενος ντελίβερι με μηχανάκι συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Γαλάτσι και έχασε τη ζωή του.

Όλοι έχουμε δει στο δρόμο τους εργαζόμενους ντελιβεράδες και κούριερ να οδηγούν επικίνδυνα και χωρίς προστατευτικό κράνος.

Πολλοί θα είναι αυτοί που θα ρίξουν το φταίξιμο στους ίδιους. Η πραγματικότητα όμως είναι το καθεστώς και η εντατικοποίηση της εργασίας που υπάρχει στο χώρο και που αυτή είναι που τους οδηγεί. Το κράνος και η ασφαλής οδήγηση είναι για την εργοδοσία χάσιμο χρόνου ενώ αυτό που έχει γι’ αυτούς σημασία είναι οι «γρήγορες» παραδόσεις και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τη ζωή τους.

Το πόρισμα του τελευταίου δυστυχήματος μπορεί να βγάλει υπαίτιο τον άτυχο νέο, μπορεί τον οδηγό του Ι.Χ ή και τους δύο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η υπαιτιότητα βρίσκεται στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην πίεση που υφίστανται από την εργοδοσία.

Πέρα από το αυτονόητο που είναι η υποχρέωση της εργοδοσίας να παρέχει όλα τα μέτρα προστασίας σε όλους τους ντελιβεράδες και κούριερ θα πρέπει στη νομοθεσία να μπει ρύθμιση με την οποία θα ορίζεται ότι για την παράβαση του Κ.Ο.Κ και για την επικίνδυνη οδήγηση θα πρέπει να τιμωρείται και ο εργοδότης. Ίσως αυτό να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία και την πίεση που ασκούν για «γρήγορες» παραδόσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ