κ. Χατζηδάκη ποιο καλοκαίρι θα εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις;

Την ίδια ώρα που ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης υπερηφανεύεται ότι «Ο ΕΦΚΑ πέτυχε νέο ρεκόρ- αυτή τη φορά ρεκόρ εξαμήνου- στην έκδοση των συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022» τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΦΚΑ αποδεικνύουν ότι οι 61.500 συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση θα περιμένουν για αρκετούς μήνες ακόμα για να πάρουν τα ποσά της οριστικής κύριας σύνταξης. Δεν μπορούμε βεβαίως να προσπεράσουμε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός εργασίας σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις θα έχουν εκκαθαριστεί μέχρι το φετινό καλοκαίρι γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί.
Τα λέμε όλα αυτά αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα εκκαθαρίζονται περίπου 25.000 συντάξεις και την ίδια ώρα κατατίθενται περίπου 20.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία κάθε μήνα οι εκρεμείς συντάξεις περιορίζονται κατά 5-6 χιλιάδες περίπου γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων συντάξεων αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 μήνες για να εκκαθαριστούν οι 61.500 ληξιπρόθεσμες κύρις συντάξεις..
Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης προσπερνά το γεγονός ότι με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν πραγματοποιείται έλεγχος για την έκδοση των συντάξεων γεγονός που οδηγεί όχι μόνο σε λάθη αλλά και στην έκδοση ουσιαστικά προσωρινών συντάξεων και όχι οριστικών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί νέος κύκλος ελέγχων για τις συντάξεις που εκκαθαρίστηκαν με fast-track διαδικασίες και πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι να κληθούν να επιστρέψουν ποσά που είναι αμφίβολο αν τα έχουν ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ακρίβεια σαρώνει τα εισοδήματα και οι συντάξεις βρίσκονται στα τάρταρα.
Ας μην μιλήσουμε για τις επικουρικές και τα εφάπαξ που καθυστερούν για χρόνια και για τα οποία δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δέσμευση από την πλευρά του υπ. Εργασίας.
Ο κ. Χατζηδάκης μας έχει βεβαίως συνηθίσει με την βοήθεια των συστημικών μέσων ενημέρωσης να εκτοξεύει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να συσκοτίσει και να ωραιοποιήσει την αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς απέναντί του δεν βρίσκει ένα στιβαρό εργατικό και λαϊκό κίνημα που να αντιδράσει σε όσα συμβαίνουν όχι μόνο στο θέμα των συντάξεων αλλά γενικότερα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα και καταπατά τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το θέμα των συντάξεων συνδέεται άμεσα με την γενικότερη πολιτική που έχει βάλει στο στόχαστρο την κοινωνική ασφάλιση μετατρέποντας την από κοινωνική σε ιδιωτική. Συνδέονται με τον προσανατολισμό του ΕΦΚΑ, που λειτουργεί ως πλυντήριο της ανασφάλιστης εργασίας και των επιχειρήσεων.
Το ζήτημα της έγκαιρης εκκαθάρισης των εκκρεμών πενιχρών συντάξεων απαιτεί μια άλλη λειτουργία του ΕΦΚΑ που θα στηριχθεί στους εργαζόμενους, με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι με την είσοδο εργολάβων ιδιωτών.
Θα χρησιμοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες που σήμερα βαλτώνουν αφού παραμένουν λάφυρο στα χέρια του επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Τέλος οι συνταξιούχοι δεν απαιτούν μόνο την γρήγορη εκκαθάριση των συντάξεων αλλά και την ουσιαστική αύξησή τους που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
Για όλα αυτή την ώρα το εργατικό κίνημα και η Αριστερά πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά συγκροτώντας ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό κίνημα που θα σαρώσει την πολιτική της κυβέρνησης και όσων την ανέχονται ή και την στηρίζουν με στόχο την ανατροπή της διεκδικώντας μια άλλη πολιτική που είναι αναγκαία και εφικτή.