Να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας – Να μη σαρωθεί η ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κυβερνητικού αυταρχισμού

Να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας – Να μη σαρωθεί η ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κυβερνητικού αυταρχισμού

Η νέα απόρριψη του αιτήματος του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, είναι μια άδικη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη τη στιγμή που ο κρατούμενος διανύει την 67η ημέρα απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας του είναι οριακή και η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το τιμωρητικό και ανάλγητο πρόσωπο της δικαιοσύνης, όταν ο Γ. Μιχαηλίδης έχει εκτίσει το προβλεπόμενο μέρος της ποινής του για να του χορηγηθεί υφ’ όρων απόλυση, όπως δικαιούται. Και αυτό, την ίδια στιγμή που κραυγαλέες περιπτώσεις ανθρώπων του συστήματος ή του στενού κυβερνητικού κύκλου για αδικήματα σε βάρος της ζωής ή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όπως ο Κορκονέας ή ο Λιγνάδης αφήνονται ελεύθεροι.

Η εκδικητική και ανάλγητη στάση απέναντι σε κρατούμενο απεργό  πείνας για άλλη μια φορά αποδεικνύει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής του αυταρχισμού, της στέρησης δικαιωμάτων και τη στρατηγική της έντασης που υλοποιεί η κυβέρνηση, υποβοηθούμενη από μια τέτοια στάση του δικαστικού μηχανισμού.

Σπρώχνει τη χώρα μας ακόμη πιο κοντά στο τρομακτικό ενδεχόμενο να υπάρξει για πρώτη φορά νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας στα χέρια της πολιτείας, έξω από τις εγγυήσεις που θεωρούνται δεδομένες σε χώρες που σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ήδη από πέρσι, η κυβέρνηση άλλωστε έχει δείξει ότι έχει αποδεχτεί μια τέτοια εξέλιξη να βρεθεί στα χέρια της ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας, για να λειτουργήσει παραδειγματικά και να θεμελιώσει ένα άθλιο καθεστώς στέρησης δικαιωμάτων για τους κρατούμενους, αλλά και για την ευρύτερη κατάλυση δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών με το δόγμα της πυγμής, του κυνισμού και της ανεξέλεγκτης  κρατικής αυθαιρεσίας.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη και καλούμε να δικαιωθεί το αίτημα του Γ. Μιχαηλίδη για υφ’ όρων απόλυση.

Να μην επιτρέψουμε να υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας στη χώρα μας και να απαξιωθεί η ανθρώπινη ζωή για την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού αυταρχισμού.