Φτηνή και επικίνδυνη εργασία στους δήμους

Με αφορμή τα τρία εργατικά ατυχήματα στον Δήμο Βύρωνα

Τρία εργατικά ατυχήματα σε διάστημα δέκα ημερών έγιναν στο δήμο Βύρωνα. Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα, τρεις εργαζόμενοι της καθαριότητας, ένας μόνιμος και δύο προσληφθέντες μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων.

Στην ανακοίνωση του σωματείου αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της δημοτικής αρχής Βύρωνα, που υπηρετώντας αδιαμαρτύρητα τις πολιτικές της ΕΕ, βάζουν σε προτεραιότητα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των διάφορων εργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων θεωρώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμους.

Τεράστια η ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων για την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την μειωμένη χρηματοδότηση και την παραχώρηση βασικών λειτουργιών της σε επιχειρηματίες, στα πλαίσια της διάλυσης του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα των δήμων, μετατρέπουν τους δήμους σε επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και τους πολίτες σε πελάτες που πληρώνουν ακριβά υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Ανάλογη ευθύνη όμως έχουν και οι δημοτικές αρχές που υλοποιούν αδιαμαρτύρητα αυτές τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος εργαζομένων και πολιτών. Σε αυτές τις πολιτικές πίνει νερό η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων στην Ελλάδα, περιοριζόμενες στο ρόλο του διεκπεραιωτή των κυβερνητικών πολιτικών και διασφάλισης των επιχειρηματικών συμφερόντων, αναλωνόμενοι στην καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων μαζί τους.

Αν οι δημοτικές αρχές υποστήριζαν το ρόλο τους και υπεράσπιζαν τα συμφέροντα των πολιτών στο όνομα των οποίων εκλέγονταν, οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν εύκολα να εφαρμόσουν το αντιλαϊκό νεοφιλελεύθερο οπλοστάσιο.

Δεν φτάνει που κυβερνήσεις και δήμοι αξιοποιώντας τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων εκμεταλλεύονται τους ανέργους και την ανάγκη τους να εργαστούν δίνοντάς τους ψίχουλα για λίγους μήνες, τους απασχολούν και σε εργασίες που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εργατικού ατυχήματος, χωρίς να τους έχουν χορηγήσει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Πακέτα εκατομμυρίων για τους  πλούσιους, εκμετάλλευση και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους οικονομικά αδύναμους. Αυτό είναι το απάνθρωπο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζουν αδιαμαρτύρητα και δεν μπορούν να κρύψουν την σκληρή πραγματικότητα, όσο και να την φτιασιδώνουν με ωραία λόγια.

Η δημοτική αρχή Βύρωνα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 2014 μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει όλο το νεοφιλελεύθερο οπλοστάσιο και είναι ενδεικτικό της αντίληψης και της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ για το πως θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση και ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

Με αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ριζοσπαστική, ανυπότακτη, αντικαπιταλιστική, μαχόμενη αριστερά οφείλει να συμβάλλει με τον συντονισμό της δράσης της και την πολιτική της πρόταση για να υπερασπιστεί από όλες τις θέσεις τα λαϊκά συμφέροντα.