Ανυπότακτη Αττική: Όλοι στην διαδήλωση για το περιβάλλον την Πέμπτη, στις 7μμ στο Σύνταγμα

Να ανατρέψουμε την πολιτική που ρίχνει στις φλόγες το περιβάλλον, τη ζωή και την υγεία του λαού!

Όλοι στην διαδήλωση, την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 7μμ στο Σύνταγμα

Στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου, για άλλη μια χρονιά, η μισή Ελλάδα είναι στις φλόγες. Από τον Έβρο έως την Λέσβο, από τα Γρεβενά έως την Ηλεία, από τα Μέγαρα έως την Πεντέλη, η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, ενώ τεράστιο είναι και το κόστος σε κατοικίες και περιουσίες. Η ΝΔ του Μητσοτάκη επιχαίρει για την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, δηλώνει με άκρατο κυνισμό ότι «κάποιες» πυρκαγιές θα καίνε ανεξέλεγκτα και κατασκευάζει για μια φορά ακόμα ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο για τις καταστροφές ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.

Αποκρύπτουν όμως την πλήρη αποσάρθρωση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής, τις τεράστιες περικοπές δαπανών, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία, τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα, την πλήρη απουσία πρόληψης, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλες δηλαδή τις αιτίες που κάθε χρόνο οδηγούν σε ασύλληπτες καταστροφές και έφεραν την περσινή χρονιά την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των μεσογειακών χωρών σε καμένες εκτάσεις.

Η ευθύνη της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι απόλυτη. Μετά από μια δεκαετία μνημονίων που διέλυσαν κάθε μηχανισμό πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών, διαχείρισης καταστροφών και πολιτικής προστασίας, η ΝΔ του Μητσοτάκη συνεχίζει την ίδια, νεοφιλελεύθερη, αντιπεριβαλλοντική πολιτική. Συνεχίζει να μειώνει τις δαπάνες για πρόληψη και πυρόσβεση, δηλώνοντας με θράσος ότι η πολιτική της είναι «αναγκαίο κακό», ενώ προσλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικούς και μονιμοποιεί κληρικούς. Αφήνει τα δάση και τις περιουσίες των πολιτών στο έλεος της φωτιάς, αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις των πυροσβεστών με αύρες, δακρυγόνα και καταστολή. Ολοκληρώνει την πολιτική της χωρίς όρια εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος ψηφίζοντας αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που ξηλώνουν κάθε προστασία και αφήνουν βορρά τον φυσικό πλούτο  στις ορέξεις κάθε είδους «επενδυτή».

Η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης έχει ως στόχο την κοινωνική πλειοψηφία, τις εργαζόμενες τάξεις και τη νεολαία. Η μόνιμη απάντηση του αυταρχισμού και της καταστολής δεν μπορεί παρά να εξοργίζει το λαό όταν βλέπει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης να δίνονται μόνο στην περαιτέρω κερδοσκοπία των «φίλων και ημέτερων» και όχι στην υγεία, την προστασία και τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα δικαιώματά του. Εξίσου, δεν μπορεί παρά να εξοργίζει το λαό η προκλητική στήριξη των ΜΜΕ και κάθε είδους μηχανισμού που ξεδιάντροπα υποστηρίζει την πολιτική αυτή, αναπαράγοντας τα κυβερνητικά ψεύδη.

Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι σε μια πολιτική που έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι ο λαός και η νεολαία θα υποφέρουν για την προκλητική κερδοφορία των λίγων. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, των πυρκαγιών, απέναντι σε μια πολιτική που καταστρέφει τη ζωή και την υγεία του λαού.

Με τους αγώνες μας θα ανατρέψουμε την πολιτική τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ