Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός διαφοροποιείται από τη στάση των χωρών του νότου σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μείωση κατά 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου οριζόντια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Όπως προκύπτει από τα ίδια δημοσιεύματα ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει παρέμβαση στο Συμβούλιο υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζει την Τρίτη προτείνοντας «τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.» Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι στόχος αυτής της πρότασης «είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία»,.
Είναι προφανές ότι η πρόταση Μητσοτάκη έρχεται σε αντίθεση με την στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του νότου, που εκτιμούν ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχονται να υπηρετήσουν την πολιτική της Γερμανίας προκειμένου το κόστος από τα πλήγματα που θα δεχτεί η οικονομία της από την μείωση των ροών να το επωμιστούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και πρώτα από όλους οι πολίτες τους.
Αυτές οι προτάσεις αποτελούν ουσιαστικά ταύτιση με τις Γερμανικές επιδιώξεις δείχνοντας ότι η πρόσδεση με τον ευρωατλαντικό άξονα της χώρας συνεχώς διευρύνεται.
Ο λαός μας αλλά και οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την πολιτική των κυρώσεων και της αύξησης της έντασης με τη Ρωσία. Αυτή την ώρα αυτό που είναι αναγκαίο είναι πρωτοβουλίες για το σταμάτημα του πολέμου, η άρση των κυρώσεων και η ειρηνικής επίλυση της κρίσης στο Ουκρανικό.