Η Ελλάδα όπως και συνολικά η ΕΕ ενδιαφέρονται για την τιμωρία της Ρωσίας και όχι για τις ενεργειακές ανάγκες των Λαών
Η χώρα μας όπως και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. πιεζόμενες από τις ΗΠΑ υιοθέτησαν την απόφαση για πλήρη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα την πλήξουν οικονομικά.
Αντίθετα υπήρξαν χώρες που αντέδρασαν ευέλικτα όπως η Γερμανία αναζητώντας εναλλακτικούς προμηθευτές στο ΚΑΤΑΡ ή η Ιταλία από Αλγερία. Κάποιες άλλες πάλι πίεσαν και εξαιρέθηκαν από τις αποφάσεις της ΕΕ όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία σε αντίθεση με την χώρα μας που δεν το απαίτησε.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σερβίρει ως εναλλακτική λύση το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου με προέλευση το Αζερμπαϊτζάν. Η πρόταση γίνεται από σκοπιμότητα και όχι από άγνοια με σκοπό τον κατευνασμό, και τον αποπροσανατολισμό των Λαών αντί της λήψης αποτελεσματικών μέτρων. Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ μικρές για να καλύψουν τις τεράστιες Ευρωπαϊκές ανάγκες. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αγγίζουν τα 155 δις κυβικά μέτρα το 2020, ενώ οι ποσότητες προμήθειας από το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δάκτυλα ενός χεριού (σε δις κυβικά μέτρα).
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις εισαγωγές από Ρωσία τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια και το όποιο ποσοστό αντικαταστήσει πχ με υγροποιημένο φυσικό αέριο ΗΠΑ, θα είναι πολύ ακριβότερο.
Τόσο η ηγεσία της ΕΕ όσο και οι χώρες μέλη θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στο Ρωσικό φυσικό αέριο ή να στραφούν και προς το Ιράν καθώς δεν υπάρχουν σήμερα άλλες εναλλακτικές λύσεις που να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ενεργειακές ανάγκες.
Η ΕΕ αναφέρθηκε πρόσφατα σε σχέδια έκτακτης ανάγκης με οριζόντια μείωση της κατανάλωσης κατά 15%. Η Γερμανία που φοβάται διακοπή λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανιών της το επιδιώκει, όμως αυτό δεν είναι προς το συμφέρον άλλων χωρών και έτσι η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ μαζί και η Ελλάδα το απορρίπτουν.
Η ηγεσία της ΕΕ δεν φαίνεται να ασχολείται με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επιλογή στις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών ιδιαίτερα τον επόμενο χειμώνα.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες, μαζί και η Ελλάδα, οφείλουν σήμερα να κινηθούν σε λογικές και ρεαλιστικές λύσεις:
- Αλλαγή στάσης και αποκατάσταση σχέσεων με Ρωσία, άρση των κυρώσεων χωρίς να καταργούνται οι όποιες εισαγωγές από Αζερμπαϊτζάν και Αλγερία
- Αποφυγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ που είναι πανάκριβο.
- Μεσοπρόθεσμα και με σεβασμό στο περιβάλλον, την αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πόρων.
Μπορεί αυτή τη στιγμή η Ρωσία, να μην έχει προβεί σε καμία διακοπή παροχής αερίου ως σήμερα στη χώρα μας αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο συνεχίζουμε και επεκτείνουμε τις κυρώσεις και να λειτουργούμε ως εχθρική χώρα. Η επωφελής για το λαό και τη χώρα αντιμετώπιση, είναι η άρνηση υπακοής στα επιθετικά σχέδια ΝΑΤΟ- ΗΠΑ, η άρση των κυρώσεων και η προώθηση ενεργειακών σχέσεων με Ρωσία. Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη πολυδιάστατη και ενεργειακή πολιτική.