Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι επικίνδυνες

0

 Η Ε.Ε. μετά το φιάσκο της παραπληροφόρησης σχετικά με το Nord Stream 1 και εν τέλει την έγκαιρη επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη προχωράει και σε νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Προφανώς γνωρίζουν αλλά δεν παίρνουν υπ’ όψη το ότι «η δράση φέρνει αντίδραση».

Η Ε.Ε. ενέκρινε ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, στο οποίο περιλαμβάνεται η απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας είναι «παράνομες» και προειδοποίησε ότι θα έχουν «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ασφάλεια και σε τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα δήλωσε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να οδηγείται σε αδιέξοδο με αξιοζήλευτη επιμονή. Οι καταστροφικές επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και στην ασφάλεια… γίνονται όλο και πιο εμφανείς».

Η Ζαχάροβα επίσης σημείωσε ότι οι «27» της ΕΕ πρότειναν τη χαλάρωση ορισμένων από τις προηγούμενες κυρώσεις σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και είπε πως η Μόσχα ευελπιστεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων συμπληρώνοντας «Δυστυχώς, γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των διακηρυγμένων προθέσεων της ΕΕ και όσων κάνει στην πραγματικότητα».