Τα στοιχεία για την ανεργία του Ιουνίου διαψεύδουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.Η Δ.ΥΠ.Α. παρά το ότι χρησιμοποιεί διάφορα φίλτρα για να μειώσει το πραγματικό εργατικό δυναμικό και το ποσοστό ανεργίας όπως για παράδειγμα παίρνει υπ’ όψη της μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της αλλά και απ’ αυτούς μόνο όσους θεωρεί ότι αναζητούν εργασία δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.ΥΠ.Α. και τα σχετικά φίλτρα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας) για τον μήνα Μάιο ήταν 919.236 άτομα. Απ’ αυτούς 532.600 δηλαδή ποσοστό 57,94% είναι μακροχρόνια άνεργοι δηλαδή άνεργοι για πάνω από ένα έτος.

Στα νούμερα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και 6.941 ανέργους που κατά τη Δ.ΥΠ.Α. δεν αναζητούν εργασία καθώς και ένα σημαντικό αριθμό τον οποίο δεν καταγράφουν οι στατιστικές. Πρόκειται για τους μακροχρόνια ανέργους που μετά από μεγάλο διάστημα ανεργίας θεωρούν ότι δεν έχει κάτι να τους προσφέρει η καταγραφή στη Δ.ΥΠ.Α.
Ο επίσημος λοιπόν αριθμός των ανέργων σύμφωνα με την Δ.ΥΠ.Α. για τον μήνα Ιούνιο ήταν 926.177.

Η τελευταία καταγραφή των απασχολούμενων από τη στατιστική υπηρεσία ήταν αυτή του μήνα Απριλίου του 2022 και ήταν 4.123.634 εργαζόμενοι. Σαν υπόθεση εργασίας παίρνουμε ότι αυτός ήταν ο αριθμός και για τον Ιούνιο. Με βάση λοιπόν αυτό το εργατικό δυναμικό ήταν 5.049.811 άτομα και με βάση αυτό η ανεργία είναι 18,34% από 12,5% που την παρουσιάζει η στατιστική υπηρεσία.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το σύνολο των καταγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ μόλις 104.966 δηλαδή ποσοστό μόλις 11,33% πήραν το μήνα Ιούνιο επίδομα ανεργίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ