Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και τα καμώματα του Τραπεζίτη (του Β. Πριμικήρη)

Ορισμένοι στην Ελλάδα αναρωτιούνται τι συμβαίνει στην Ιταλία με τον Ντράγκι και την πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε ξαφνικά σ΄αυτή την χώρα. Δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί θέλησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να εκβιάζει τους πάντες ότι χωρίς την  συγκατάθεση των βασικών πολιτικών δυνάμεων και χωρίς κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα εγκαταλείψει την θέση του και η χώρα θα βυθιστεί σε μια καταστροφική κρίση! Στην πραγματικότητα όμως έχει την πλειοψηφία… και κανένα κόμμα δεν του έκανε μέχρι τώρα ανοικτά μομφή! Αυτό την απορεια έχει βέβαια και η πλειοψηφία του Ιταλικού λαού!

 Το ερώτημα φυσικά έχει μια βάση και δικαιολογείτε ίσως μετά  και τις κυβερνητικές κρίσεις που έχουμε στην Γαλλία, την Αγγλία και όχι μόνο στην Ευρώπη. Μήπως δηλαδή και στην Ιταλία έχουμε και όντως έχουμε μια πολιτική κρίση αποτέλεσμα όχι μόνον στην βάση των παραδοσιακών οικονομικών και πολιτικών μικροκομματικών ανταγωνισμών και προβλημάτων που μαστίζουν όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βασικά και κύρια εξαιτίας και του πολέμου μεταξύ των Νατοικών γερακιών υποκινούμενα από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με τεράστιες συνέπειες για την Ιταλική οικονομία, αλλά και από άλλους βαθύτερους λόγους που έχουν να κάνουν με την γεωστρατηγική θέση της Ιταλίας γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο!

Οι πάντες γνωρίζουν επίσης ότι ο Κος Ντράγκι δεν είναι ο ηγέτης κάποιου μεγάλου Ιταλικού κόμματος με παράδοση αριστερή ή Δεξιά που βγήκε από κάποιο συνέδριο ή εκλογές, δεν είναι Ντε Γκάσπερι ή ΤολιάτιΕίναι ένας που μπήκε φυτευτός από τα πάνω ως “ σωτήρας” του Ιταλικού πολίτικου συστήματος που κάθε άλλο παρά φημίζεται για την σταθερότητά του!

 Καθαρά πράγματα ο Ντραγκι είναι ενας Τραπεζίτης, ένας άνθρωπος του μεγάλου χρηματιστηριακού κεφαλαίου, που επέβαλε και αυτός μέσο της Ευρωπαϊκής τράπεζας τα μνημόνια στην Ελλάδα και τις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας του Σοιμπλε σε όλες τις χώρες της γερμανοκρατούμενης Ε.Ε! Οι απόψεις του είναι άκρως αντιδραστικές και συντηρητικές όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην γενικευμένη γεωπολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της Ρωσίας την Κίνας  και των άλλων χωρών του πλανήτη που αντιδρούν και αντιστέκονται στην λεγόμενη  “ Δυτική” Αμερικάνικη ιμπεριαλιστική κυριαρχία όπως εκδηλώνεται και με τον πόλεμο στην Ουκρανίας!

Σήμερα με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά απ΄ όλα τα κόμματα ο Κος Ντράγκι εκβιάζει εκ των πραγμάτων όλο το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. Το γνωστό “παραμύθι” όλων των “σωτήρων” του λεγόμενου “δυτικού “ πολιτικού φιλελεύθερου αστικού κόσμου του τύπου  “ή εγώ ή το χάος και οι εκλογές” στην καλύτερη των περιπτώσεων  επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά !

  Παράλληλα με τον εκβιασμό της παραίτησις που πολύ πιθανόν στο τέλος και να μην πραγματοποιηθεί ο Κιος Ντράγκι προσπαθεί να δημιουργήσει και μια αναδιάρθρωση στα μέτρα του συστήματος της πραγματικότητας τον Ιταλικών πολιτικών δυνάμεων. Είδει στο κίνημα 5 αστέρων ( M5S) με τον Ντι Μάιο είχαμε μια πρώτη  διάσπασης και η λαϊκή βάση της κεντροαριστεράς του P.D του Λέττα και ότι έχει απομείνει από την ιστορική αριστερά του μεγάλου ΚΚΙ δυσανασχετεί με τις επιλογές στήριξής του “Μοναρχη Τραπεζίτη” από τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων τους! Αλλά και στο χώρο της δεξιάς της Λέγκας του Σαλβίνι και της ακροδεξιάς Μελόνι (Fratelli di Italia) τα πράγματα διαφοροποιούνται λόγο του ότι η δεξιά θέλει εδώ και τώρα εκλογές για να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιγνιδιού πράγμα που το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα δεν θέλει σ΄ αυτή την φάση κενό εξουσίας και εκλογές! Περισσότερο από κάθε άλλη φορά η εθνική αστική τάξη της Ιταλίας θέλει να προσεταιριστεί τις εναπομείναντες πολιτικές εκφράσεις του κόσμου της εργασίας αντί να τους έχει απέναντι! Η Ελλάδα διδάσκει σ΄αυτές τις τακτικές από το 2015 και φυσικά ο Ντραγκι ξέρει να παίζει σωστά αυτόν τον ρόλο για τα συμφέροντά της!

  Ο τραπεζίτης βασικά  θέλει την ενότητα, την πειθαρχεία και την υποταγή στις συντηρητικές οικονομικές επιλογές του και βασικά την ενότητα και την πειθαρχεία σε όλες τις Νατοϊκές επιλογές στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία παρ΄ όλου που η Ιταλία εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από τα Ρώσικα προϊόντα ενέργειας!

  Η Απάντηση σε αυτή την μπλεγμένη και ρευστή κατάσταση που δημιουργήθηκε με την παραίτηση και τους εκβιασμούς Ντράγκι έρχεται κάνοντας μια απλή υπόθεση που δημιουργήθηκε από την ανάλυση που κάνουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές που γνωρίζουν οτι ο Ντράγκι οδηγήθηκε στην ηγεσία αυτής της κυβέρνησης σύμφωνα με ένα διεθνές πολιτικο-οικονομικό σχέδιο. Έβαλε τον εαυτό του στο αξίωμα του διοικητή – Πρωθυπουργού για δύο λόγους: για να διαχειριστεί αυτός ως τραπεζίτης το βουνό του χρήματος που πήρε η Ιταλία επί πρωθυπουργίας Κόντε από την Ευρώπη και να συμβάλει στην πλήρη καταστροφή του κινήματος M5S. Και τον πολιτικό ευνουχισμό της αριστεράς!

 Βασικά στηρίγματα στα σχέδια του Ντράγκι σε αυτή την περίεργη ιστορία της παραίτησης ήταν άλλοι δύο: ο Ρέντσι πρώην πρωθυπουργός του Δ.Κ που άνοιξε τους ασκούς του αιόλου γκρεμίζοντας τον Κόντε, ανοίγοντας το δρόμο στον διαχειριστή των μεγάλων διεθνών οικονομικών συμφερόντων και στη συνέχεια, πρόσφατα, ο Κιος Ντι Μάιο που προσπάθησε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο κίνημα στο οποίο οφείλει την πολιτική του ύπαρξη. ‎‎

  Το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης στο Ντράγκι που θα καταγραφεί την ώρα που γράφονται αυτές οι απλές σκέψεις θα δείξει ποια μονοπάτια θα πάρει από αύριο η νέα πολιτική κρίση στην γειτονική μας Ιταλία!

Πριμικηρης Βασιλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ