Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι στην Αγγλία

People march in protest at the government's handling of the cost of living crisis and to demand a better deal for working people, in London last month. Photograph: Anadolu Agency/Getty Images

Τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα προσανατολίζονται σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Οι κινητοποιήσεις φαίνεται ότι θα καλύψουν τους χώρους της εκπαίδευσης, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της αστυνομίας αφού οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι  οι  μισθολογικές αυξήσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι πολύ κάτω του πληθωρισμού.

Οι υπουργοί της Κυβέρνησης ανακοίνωσαν αυξήσεις στους μισθούς την Τρίτη, και συγκεκριμένα για το προσωπικό του NHS αύξηση τουλάχιστον 4,5%, στους εκπαιδευτικούς τουλάχιστον 5% και 1.900 λίρες ετήσια αύξηση για τους αστυνομικούς.

Τα συνδικάτα υγείας κατήγγειλαν τις αυξήσεις των μισθών του NHS ως απαράδεκτες και προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να υπάρχουν στάσεις εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και από τα άλλα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και άλλων κατηγοριών Δημοσίων υπαλλήλων.

Με το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων να έχει εκτοξευτεί στην Αγγλία ( επί του παρόντος 9,1% αλλά αναμένεται να αυξηθεί στο 11% αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας) τα συνδικάτα είχαν ζητήσει αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να μην κάνει αποδεκτές τις προτάσεις των συνδικάτων τούς φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης, ιδιαίτερα όταν υπουργοί ισχυρίζονται ότι είναι απαραίτητη η «συγκράτηση» των αμοιβών αφού σύμφωνα με αυτούς το αντίθετο  θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.

Τα συνδικάτα μάλιστα προειδοποίησαν ότι πολλά μέλη τους θα οδηγηθούν στην παραίτηση αντί να αποδεχτούν μείωση μισθών.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, στη χώρα μας οι πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ παρά την έκρηξη της ακρίβειας και τους κουτσουρεμένους μισθούς από τις μνημονιακές ρυθμίσεις «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου» και βρίσκονται σε καλοκαιρινή ραστώνη.

Αν οι αγωνιστικές δυνάμεις και η Αριστερά δεν κινηθούν συντονισμένα και άμεσα, η κατάσταση θα χειροτερεύει και οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται όχι μόνο στην οικονομική εξαθλίωση αλλά και στην απογοήτευση και την απομάκρυνση από τα συνδικάτα.

Στοιχεία από ρεπορτάζ της Guardian