Λαϊκή Ενότητα: 23 νέα κρούσματα στη Ριτσώνα: Ο εγκλεισμός 2.800 ανθρώπων σε κλειστό χώρο είναι καταδίκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 νέα κρούσματα στη Ριτσώνα: Ο εγκλεισμός 2.800 ανθρώπων σε κλειστό χώρο είναι καταδίκη.

Τα 23 νέα κρούσματα κορωνοϊού στο camp της Ριτσώνας, μετά τη διάγνωση της γυναίκας που γέννησε στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», καθιστούν επιτακτική τη λήψη μέτρων για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από τη διάδοση της φονικής πανδημίας.

Ενώ η πανδημία του COVID-19 έχει ξεσπάσει εδώ και δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει την αντιπροσφυγική πολιτική της, κρατώντας έγκλειστους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε κλειστά camps.

Η εξάπλωση του ιού στη Ριτσώνα δεν ήταν αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την επιλογή της να αποκλείσει από τα μέτρα προστασίας από τη διάδοση του covid-19 τους πρόσφυγες και ανθρώπους που μένουν εγκληματικά “αόρατοι” για τον κρατικό μηχανισμό.

Η εξακολούθηση της ίδιας πολιτικής, σημαίνει την αναστολή ακόμη και του δικαιώματος προσφύγων και μεταναστών στην προστασία της υγείας και της ζωής. Είναι επικίνδυνη και εγκληματική, και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις διάδοσης του ιού. Μόνο στη Ριτσώνα διαμένουν 2.800 άνθρωποι, ενώ ίδια είναι η κατάσταση της συμφόρησης και της εγκατάλειψης σε όλες τις δομές προσφύγων και μεταναστών ανά την Ελλάδα.

Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση επιμένει στην εξακολούθηση του εγκλεισμού, δημιουργώντας κλειστούς χώρους – υγειονομικές βόμβες. Καμία  διασφάλιση δεν υπάρχει για το πώς σε αυτήν την «καραντίνα 2.800 ανθρώπων» θα τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας, για την εξασφάλιση της επάρκειας ιατρών, αγαθών πρώτης ανάγκης, ατομικών μέσων προστασίας και αυξημένων συνθηκών υγιεινής. Η «λύση» της κυβέρνησης ισοδυναμεί, συνεπώς, με καταδίκη χιλιάδων ανθρώπων, οικογενειών και μικρών παιδιών, στην έκθεση της υγείας ή ακόμη και της ζωής τους σε κίνδυνο.

Απαιτούμε τώρα την αποσυμφόρηση των camps και την προστασία των προσφύγων και μεταναστών από την πανδημία με κατάλληλη στέγη.

Το κράτος να προχωρήσει στην επίταξη ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων χώρων, που μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν, για να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και όλοι οι άνθρωποι που είναι στεγαστικά επισφαλείς ή διαβιούν σε συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού και συνωστισμού χωρίς καμία προστασία.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

2/4/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ