ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ EFOOD Π. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Υπουργείου Εργασίας ανάμεσα σε εκπροσώπους της εταιρείας, του Υπουργείου και του Σωματείου μας, όπως είχαμε απαιτήσει κατά την πρόσφατη επιτυχημένη 24ωρη απεργία μας. Εκ μέρους του Σωματείου μας καταθέσαμε προς συζήτηση τα παρακάτω ζητήματα:
1. Το πρώτο και κύριο αίτημα μας , ήταν να εγκαταλείψει η efood το σχεδιασμό της να μας μετατρέψει όλους σε freelancer ή να μας αναγκάσει να παραιτηθούμε μέσω της επιβολής του προγράμματος εργασίας. Στη βάση αυτή καταθέσαμε τη πρόταση ώστε να μεταβούμε στη προηγούμενη κατάσταση επιλογής βαρδιών για τους 4ωρους και εναλλακτικά ζητήσαμε τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα διασφαλίσει κανένας συνάδελφος να μην αποχωρήσει από τη δουλειά λόγω των βαρδιών. Η εταιρεία με προκλητικό τρόπο προσπάθησε να παρουσιάσει το «μαύρο» «άσπρο» ισχυριζόμενη πως δήθεν με το νέο σύστημα εξυπηρετούνται όλοι οι διανομείς και ταυτόχρονα οι ανάγκες τις εταιρείας. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι έχουν επικοινωνήσει με όλους τους 4ωρους και ότι υπάρχει πλήρης αποδοχή της απόφασης της εταιρείας. Εντούτοις, από πλευράς του σωματείου καταθέσαμε ως απόδειξη των θέσεων μας όλα τα ticket που μας είχαν κοινοποιήσει οι συνάδελφοι και που αποδεικνύουν ότι ήδη η εταιρεία απορρίπτει τα αιτήματα συναδέλφων για αλλαγές βαρδιών, εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο τις δικές της ανάγκες.
2. Καταθέσαμε το αίτημα σχετικά με τα καύσιμα και την εφαρμογή του νόμου 4611/19 για την πλήρη αποζημίωση της βενζίνης. Η εταιρεία για άλλη μια φορά προκλητικά ανέφερε ότι αποζημιώνει «με το παραπάνω» τα καύσιμα επικαλούμενη την έκτακτη ενίσχυση Ιουνίου – Ιουλίου των 0,15 ευρώ με απολύτως «μπακαλίστικο» τρόπο και χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε προεργασία και μελέτη. Παρ’ όλα αυτά, δεσμεύτηκε ότι θα συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή του σωματείου για να συμφωνηθεί ο τρόπος αποζημίωσης στα πραγματικά χιλιόμετρα και στη πραγματική αξία.
3. Σχετικά με τη μελέτη επαγγελματικού κινδύνου και τα μέσα ατομικής προστασίας επιβεβαιώθηκε ότι είτε δεν υπάρχει μελέτη είτε δεν θέλουν να την δώσουν, αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της efood ότι είναι έτοιμη από το 2018, αλλά δεν την προσκόμισαν. Ενώ για τα ΜΑΠ ειπώθηκε από τη πλευρά της εταιρείας ότι «χορηγούν ότι προβλέπει ο νόμος» κάτι το οποίο προφανώς και δεν συμβαίνει καθώς ο νόμος αναφέρεται για τα κατάλληλα και όχι τα ακατάλληλα και ξεπερασμένα που χορηγεί η εταιρεία. Για όλες τις υπόλοιπες παρανομίες της εταιρείας , όπως π.χ. τις παράνομες απολύσεις, την καταστρατήγηση του νόμου για τα διαλλείματα στις οθόνες, την αποζημίωση των καυσίμων, τις αναντιστοιχίες μεταξύ βαρδιών και δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ, τη μη χορήγηση χώρου για το σωματείο και τη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης του σωματείου θα ακολουθήσει καταγγελία στο ΣΕΠΕ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεν πήραν καμία θέση υπέρ των εργαζομένων, λέγοντας ότι παίζουν το ρόλου του «μεσολαβητή», και στην ουσία με αυτή τη στάση έπαιξαν το ρόλο του «ΠΌΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ» και βοήθησαν την εταιρεία να βγει από τη δύσκολη θέση και να μην ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους συναδέλφους σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα στις 25 Ιούλη στις 20:00 στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως), ώστε να αποφασίσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας.