Οι συντάξεις και η υγεία πάλι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο στόχαστρο του Ecofin μπήκαν για άλλη μια φορά οι συντάξεις και η υγεία.

Στην πρόσφατη έκθεση της κομισιόν που εγκρίθηκε χθες (12/7/22) από το Ecofin μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος συνεχίζουν να έχουν υπερβολικές μακροοικονομικές ισορροπίες.

Τα υψηλά επίπεδα χρέους, αναφέρει, τα οποία αυξήθηκαν περαιτέρω λόγω της κρίσης του κορονοϊού και οι πολύ αρνητικές καθαρές διεθνείς επενδυτικές θέσεις σε ορισμένα κράτη μέλη αποτελούν σημαντική πηγή βραχυπρόθεσμης ευπάθειας.

Έτσι λίγο παρακάτω μιλάει για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων  και την αύξηση της πραγματικής (sic) ηλικίας συνταξιοδότησης. Επισημαίνει ότι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα περνάει μέσα από τη μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης, υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας φροντίδας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αύξηση της πραγματικής (δεύτερη φορά το βρίσκουμε) ηλικίας συνταξιοδότησης, μεταξύ άλλων με την προώθηση της μεγαλύτερης σε διάρκεια και υψηλότερης συμμετοχής στην αγορά εργασίας και με την αποφυγή της πρόωρης εξόδου από αυτήν.

Σε ότι μας αφορά επισημαίνουμε ότι τα όρια ηλικίας τα χρόνια των μνημονίων έχουν απογειωθεί και ταυτόχρονα καταργήθηκαν οι όποιες ευνοϊκές διατάξεις υπήρχαν για κάποιες κατηγορίες. Εκτός και αν εννοούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα όρια και για τις συντάξεις αναπηρίας που είναι από τα λίγα διαφορετικά που έχουν απομείνει.

Το 2022 είναι η χρονιά που εφαρμόζεται καθολικά και για όλους το ηλικιακό όριο των 67 ετών ή των 62 ετών αν κάποιος έχει 40 χρόνια ασφάλισης πράγμα σπάνιο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η αναφορά για αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και στην μακροχρόνια φροντίδα. Είναι προφανές ότι προτείνονται νέες περικοπές στις παροχές στην υγεία και πιθανόν νέα αύξηση των ήδη υψηλών ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι κοινωνικοί φορείς των αγροτών, των επαγγελματιών και των εμπόρων θα πρέπει από τώρα να κινητοποιηθούν προκειμένου να κόψουν την «όρεξη» σε Έλληνες και ξένους που εποφθαλμιούν για άλλη μια φορά τις συντάξεις και στην περίθαλψη.