Δικαιοσύνη για τον Χρήστο Ζορμπά – Τα κέρδη τους είναι βαμμένα στο αίμα των εργαζομένων

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΖΟΡΜΠΑ.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στις 13/7 ξεκινάει η δίκη για τον θάνατο του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπα, που σκοτώθηκε το 2020 στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΉΠΕΙΡΟΣ.

Εργαζόμενος σε βραδινή μονοβάρδια (η οποία το πρωί έχει 3 άτομα), με ακρυλικά γάντια καθαρισμού αντί για μονωμένα γάντια ηλεκτρολόγου, σε κτήριο με εκπτώσεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για λόγους κόστους, συμπυκνώνει τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων στην χώρα: εντατικοποίηση της εργασίας, αναλώσιμοι εργαζόμενοι, λειψά μέσα ατομικής προστασίας και επικίνδυνες εγκαταστάσεις/ αδιαφορία για την υγιεινή και ασφάλεια.

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, αλλά μόνο εργοδοτικά εγκλήματα. Στο αέναο κυνήγι του κέρδους οι ζωές του κόσμου της δουλειάς είναι απλά ένα ακόμα στατιστικό που έρχεται να προστεθεί δίπλα στους δείκτες κερδοφορίας και κόστους.

Με δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα την ημέρα, το εργασιακό περιβάλλον στην χώρα αποτελεί κίνδυνο- θάνατο για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες. Με ρυθμιστικό πλαίσιο που εκτός από ξεχειλωμένο, μένει στα χαρτιά αφού καμιά κρατική υπηρεσία δεν ασχολείται να ελέγξει την εφαρμογή του, η εργατική τάξη και το σύνολο του κόσμου της εργασίας εκτίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Ενδεικτικό του μεγέθους της αδιαφορίας για τις ζωές των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι τα σχετικά στατιστικά βγαίνουν με καθυστέρηση δύο χρόνων, παρά το γεγονός ότι καθημερινά τα δελτία παρουσιάζουν και άλλη μια θανατηφόρο εξέλιξη. Κι όλα αυτά ενώ καθημερινά από τις ειδήσεις εκπέμπεται το μήνυμα του «νόμου και της τάξης» για να παρουσιαστεί μια «μαγική εικόνα» για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός: 76 ανθρωποκτονίες (με το 1/3 να αφορά προσωπικές διαφορές) και 117 απόπειρες το 2019 ενώ το ίδιο έτος σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα 51 εργαζόμενοι και εργαζόμενες και καταγράφηκαν 5.109 εργατικά ατυχήματα.

Η βιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ των 50 εκατομμύρια τζίρο δεν βρήκε να διαθέσει κάποιες δεκάδες ευρώ για να υπάρχει έστω αντηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής) στον ηλεκτρολογικό πίνακα.

Η δικαιοσύνη για τον Χρήστο Ζορμπά είναι αίτημα όλου του κόσμου της δουλειάς. Για να σταματήσουν οι ζωές των εργαζομένων να είναι ένα απλό στατιστικό, για να μην ξαναχρειαστεί να αναρτηθούν πανό «Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος».

Η ΛΑΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Άρτας στις 12 και 13 Ιουλίου στα δικαστήρια της πόλης και θα συνεχίζει παλεύει με όλες τις δυνάμεις της για ισχυρά συνδικάτα που θα βάζουν μπροστά την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις θανατηφόρες «εκπτώσεις» του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τον κόσμο της δουλειάς ως έναν ακόμα συντελεστή παραγωγής με κόστος, φθορά και ανάλωση.

Καλεί σε εγρήγορση όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Σήμερα ανοίγει ένας νέος κύκλος επίθεσης σε εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι αντιπληθωριστικές πολιτικές έχουν στον πυρήνα τους την συμπίεση του κόστους εργασίας δια της εντατικοποίσης, της υποστελέχωσης και της εκτίναξης της ανειδίκευτης εργασίας σε θέσεις ειδικευμένων. Το μίγμα αυτό αποτελεί την καλύτερη συνταγή για περαιτέρω αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Μόνη πρόληψη είναι η ισχυροποίηση των σωματείων και της φωνής των εργαζομένων, η αλληλεγγύη μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και η επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο του  ενωτικού αγώνα για ένα άλλο μοντέλο στην χώρα που θα βάζει μπροστά τις ζωές και τις ανάγκες των εργαζομένων. Για να πάψουν τα κέρδη του κεφαλαίου να βάφονται στο αίμα των εργατών και των εργατριών.