Ένας ακόμη νεκρός εργάτης σε εργασίες συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ

0

Την περασμένη Παρασκευή ένας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του στη Μακρακώμη Φθιώτιδος ενώ εργαζόταν σε καθαρισμό καλωδίων της ΔΕΗ. Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε σε εργολάβο στον οποίο είχε παραχωρηθεί το έργο.

Το δυστύχημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα που συμβαίνουν στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δυστύχημα αυτό φέρνει με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της παράδοσης της συντήρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες.

Το δυστύχημα φέρνει στην επιφάνεια την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας, την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και την παντελή έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Οι επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε μια σειρά από επιχειρήσεις και που επιβάλλει η εργοδοσία είναι η αόρατη πλευρά των πολιτικών των μνημονίων.

Όσο για τη σημερινή κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προχώρησε στην αδρανοποίηση και εν τέλει στην κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Αποτελεί καθολική απαίτηση ο πλήρης έλεγχος των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, η απόδοση ευθυνών η παραδειγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται.

Το δυστύχημα αποδεικνύει ότι οι πολιτικές που στο επίκεντρό τους έχουν την με κάθε τρόπο αύξηση της κερδοφορίας και της  ιδιωτικοποίησης έργου και υπηρεσιών είναι επικίνδυνες.

Τέλος το δυστύχημα αποδεικνύει εκτός της εργοδοτικής ασυδοσίας την αναγκαιότητα ύπαρξης και ενίσχυσης του ΣΕΠΕ.