Σκάνδαλο UBER Οι πολιτικοί του συστήματος στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Οι αποκαλύψεις της Βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες και την αξιοποίηση κορυφαίων πολιτικών προσώπων για να επιτύχει τους σκοπούς του ο παγκόσμιος κολοσσός (UBER) είναι συγκλονιστικές και ίσως αποτελέσουν αφορμή για σοβαρούς κλυδωνισμούς για αρκετές κυβερνήσεις του συστήματος.

Σύμφωνα με την Guardian η  UBER όχι μόνο παραβίαζε τους νόμους και χρησιμοποιούσε συστήματα για να παραπλανά την αστυνομία αλλά είχε  διασυνδέσεις και δεχόταν διευκολύνσεις από κορυφαίους πολιτικούς προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της GUARDIAN υπάρχουν στα έγγραφα αναφορές σε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα του καπιταλιστικού κόσμου όπως ο Ε. Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαϊντεν. Η Guardian στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η εταιρία είχε προσεγγίσει και άλλους πολιτικούς όπως τον σημερινό καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον κορυφαίο Βρετανό πολιτικό  Τζορτζ Όσμπορν.

Τα 124.000 έγγραφα που καλύπτουν την περίοδο 2013-2017 και σήμερα βγαίνουν στην δημοσιότητα καλύπτουν τις δραστηριότητες της Uber σε 40 χώρες κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία έγινε παγκόσμιο μεγαθήριο

Τα δημοσιεύματα και οι φάκελοι αποκαλύπτουν πώς η Uber είχε διασυνδέσεις με μία από τις κορυφαίες αξιωματούχους της Ευρώπης, την πρώην επίτροπο ψηφιακής τεχνολογίας Neelie Kroes, η οποία  παραβίασε σοβαρά τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των επιτρόπων.

Η κυρία Kroes φέρεται να έχει ασκήσει την επιρροή της σε Υπουργούς της Ολλανδίας ώστε να σταματήσουν οι κρατικές τους υπηρεσίες «να ενοχλούν» την UBER.

Μέσα στα άλλα προσπάθησε να εισαγάγει υπηρεσίες ταξί σε όλο τον κόσμο ακόμη και με ωμή βία. Η UBER βρήκε ένα μεγάλο συμπαραστάτη τον Εμμανουέλ Μακρόν, Υπουργό Οικονομικών τότε, απέναντι στη Γαλλική νομοθεσία και στις μεγάλες διαδηλώσεις των οδηγών ταξί της Γαλλίας που ξέσπασαν εναντίον της.

Το ζήτημα δεν είναι βεβαίως πως θα προσπαθήσει το πολιτικό προσωπικό του συστήματος να δικαιολογήσει τις σχέσεις του με την εν λόγω εταιρία και πως το σύστημα θα επιχειρήσει να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο και τις αντιδράσεις.

Οι αποκαλύψεις αυτές που δεν είναι οι πρώτες σχετικά με την διαπλοκή οικονομικών κολοσσών με πολιτικούς του συστήματος και προφανώς δεν θα είναι οι τελευταίες δείχνουν όχι μόνο την σαπίλα του καπιταλισμού αλλά και το ποιος πραγματικά έχει την εξουσία σε αυτό το σύστημα.

Όσο οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι πρακτικές είναι σύμφυτες με το σύστημα όσο δεν οργανώνεται για να κατακτήσει αυτός την οικονομική και πολιτική εξουσία όσο η σοσιαλιστική προοπτική φαντάζει χλωμή τόσο και το κεφάλαιο όχι μόνο θα εκμεταλλεύεται την εργασία αλλά θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί παράνομες πρακτικές έχοντας την στήριξη από το πολιτικό προσωπικό που στηρίζει το σύστημα.