Φίμωση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

Τέλος δεν έχει ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης της ΝΔ. Με  νόμο Βορίδη που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα καταργείται το δημοκρατικό κεκτημένο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, να θέτουν για συζήτηση, εκτός ημερησίας, επίκαιρα θέματα στις συνεδριάσεις αυτών των οργάνων.

Ο προηγούμενος ΥΠΕΣ κ. Θεωδορικάκος φρόντισε πριν ακόμα εγκατασταθούν οι καινούργιες δημοτικές αρχές, να μεταφέρει κύριες αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητα Ζωή δίνοντας σε αυτές ενισχυμένη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου. Το ίδιο έκανε και για τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων.

Η τελευταία διάταξη που ψηφίστηκε είναι ένα ακόμα αντιδημοκρατικό βήμα που στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη φίμωση των μειοψηφιών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Στοχεύει όπως και όλες οι προηγούμενες μεθοδεύσεις στον ασφυκτικό έλεγχο της αυτοδιοίκησης από το κράτος προκειμένου να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι μνημονιακές πολιτικές.

Για το λόγο αυτό προσπαθεί να υποβαθμίσει εντελώς την πολιτική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, ενισχύοντας το δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα των Δήμων και μεταβιβάζοντας στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου απεριόριστες αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες.

Όσο περισσότερο εντείνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση τόσο περισσότερο η κυβέρνηση περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Παίρνει από τώρα τα μέτρα της για τα νέα μνημόνια που έρχονται.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπαγορεύονται και από την ΕΕ στοχεύουν στην εκλογή συντηρητικών δημοτικών αρχών για να  τις εφαρμόζουν χωρίς αντιστάσεις.

Για αυτό το λόγο η Κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ήδη πριν ένα χρόνο νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση υπερενισχυμένης αναλογικής που βάζει φραγμούς στις μικρές παρατάξεις εμποδίζοντας την ελεύθερη έκφραση των τοπικών κοινωνιών και προβλέποντας εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή ακόμη και με 43% .

Υπεύθυνοι για την αντιδημοκρατική κατηφόρα είναι και η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το 2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) δεν θεσμοθέτησε την έμμεση εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο, όπως αυτό προκύπτει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική.

Το Αριστερό Ρεύμα καλεί όλες τις αριστερές δυνάμεις για τη διαμόρφωση μια κοινής πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού με πλήρη σεβασμό στη δημοκρατική έκφραση των τοπικών κοινωνιών, που θα κατοχυρώνει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, με επαρκή χρηματοδότηση και ενίσχυση του προσωπικού της, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας, μέσω των ΣΔΙΤ, που προωθούν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου σε εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ