Στρατιωτικοί με άδεια οπλοχρησίας θα κυκλοφορούν πλέον ανάμεσά μας

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δίπλα μας στο δρόμο την αστυνομία να περιφέρεται οπλισμένη και δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει φτάσει στο σημείο να μην του προκαλεί πλέον εντύπωση.

Η «αστυνόμευση» αυτού του τύπου και η δυνατότητα χρήσης βίας ακόμη και με πυροβόλα όπλα φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή για την κυβέρνηση της ΝΔ αφού με πρόσφατη απόφαση των Υπουργών Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη που τιτλοφορείται «οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων» επιτρέπουν την οπλοφορία και οπλοχρησία σε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και εκτός στρατοπέδων και εκτός ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση στρατιωτικοί θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας οπλισμένοι και με άδεια οπλοχρησίας προκειμένου να συνοδεύσουν πολιτικά πρόσωπα ή ανώτερους αξιωματικούς των Ε.Δ., ακόμη και χρηματαποστολές.

Τα μέσα που θα χορηγούνται στη νέου τύπου στρατονομία είναι περίστροφο, πυρομαχικά, κλομπ, εξάρτυση, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μέσα επικοινωνίας.

Η αστυνομοκρατία λοιπόν περνάει σε άλλη φάση με τη χρησιμοποίηση πλέον και του στρατού.

Εύλογα είναι τόσο τα ερωτήματα όσο και οι ανησυχίες για την απόφαση αυτή καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τίποτε σχετικό για οπλοκατοχή και οπλοχρησία στρατιωτικών για τους σκοπούς που προβλέπονται στην απόφαση. Επιπρόσθετα είναι καθαρό ότι ανατίθενται σε στρατιωτικούς καθήκοντα που ανήκουν στην αστυνομία. Η εμπλοκή στρατιωτικών με δικαίωμα οπλοχρησίας μέσα στον οικιστικό ιστό μόνο προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες μπορεί να φέρει. Ταυτόχρονα θα «συνδράμει» στην ολοένα αυξανόμενη φοβία των Λαϊκών στρωμάτων και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη μείωση της συμμετοχής στις Λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

Αυτό οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν μπορούν να το αφήσουν αναπάντητο και θα πρέπει να υψώσουν ένα τείχος αντίδρασης και αντίστασης σε τέτοιου είδους πρακτικές και αποφάσεις.