Με πυροβολισμούς αντιμετωπίζει η Ολλανδία τις διαμαρτυρίες των αγροτών

Πρωτοφανείς εικόνες από την Ολλανδία με τους αγρότες της χώρας να βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά των κυβερνητικών σχεδίων. Την ίδια ώρα η αστυνομία απαντά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων με πυρά.

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις των Ολλανδών αγροτών που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό στη χρήση των λιπασμάτων και του αριθμού των κοπαδιών με πρόσχημα την περιβαλλοντική ρύπανση.

Οι αγρότες έχουν κατέβει κατά χιλιάδες με τρακτέρ τους στους δρόμους διαφόρων ολλανδικών πόλεων, καθώς και σε εθνικές οδικές αρτηρίες, όπου πραγματοποιούν μπλόκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι εικόνες που φτάνουν από την Ολλανδία, με τους αγρότες να χρησιμοποιούν τα τρακτέρ τους για να υποχρεώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις σε άτακτη υποχώρηση.

Στο διαδίκτυο έχουν δημοσιευτεί πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας, ιδιαίτερα από αστυνομικούς με πολιτικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αστυνομικοί αυτοί έχουν εντοπιστεί ανάμεσα στους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Ολλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται από τις 10 Ιουνίου που η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια που σύμφωνα με αυτή στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αζώτου, ενός αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τις τελευταίες μέρες είχαν αποκλείσει με τρακτέρ κέντρα διανομής πολλών σουπερμάρκετ, προκαλώντας ελλείψεις σε κάποια προϊόντα.

Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις αυτές πλήτουν μόνοπλευρα τον αγροτικό κόσμο ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι βιομηχανίες και τα καύσιμα.

Πυροβολισμοί ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά χθες, Τρίτη, το βράδυ, χωρίς να προκληθούν θύματα, αλλά πλήττοντας ένα τρακτέρ, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων κατά κυβερνητικού σχεδίου που αποσκοπεί στην μείωση των εκπομπών αζώτου.

“Γύρω στις 22:40 (23:40 ώρα Ελλάδος) οδηγοί τρακτέρ επιχείρησαν να συγκρουστούν με αστυνομικούς και οχήματα της αστυνομίας”, στο Χίρενβιν, στη βόρεια Ολλανδία, σημειώνει η αστυνομία σε μήνυμά της στο Twitter.

“Παρουσιάστηκε μια απειλητική κατάσταση. Ρίχτηκαν προειδοποιητικά πυρά και στοχευμένα πυρά”, προσθέτει.

“Ένα τρακτέρ χτυπήθηκε” και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, διευκρινίζει η αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για τα πυρά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με ένα βίντεο από τον αρχισυντάκτη του TCS Keean Bexte, ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει ρεπορτάζ από την Ολλανδία, ο αγρότης προσπάθησε να απομακρυνθεί από την αστυνομία όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο, φαίνονται δύο αστυνομικοί να στοχεύουν τα πυροβόλα όπλα τους και να ακολουθούν το τρακτέρ καθώς περνάει πριν πυροβολήσουν.

Οι ενέργειες της αστυνομίας έρχονται αφότου αρκετοί δήμοι κήρυξαν έκτακτα διατάγματα , παρέχοντας στην αστυνομία πρωτοφανείς εξουσίες να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές που απέκλεισαν τα κέντρα διανομής τροφίμων.

Από τότε που ανακοινώθηκαν οι εντολές, η αστυνομία εθεάθη να φοράει εξοπλισμό στρατιωτικού τύπου και έχει ρίξει δακρυγόνα σε διαδηλωτές.

Παρά τον κίνδυνο για τη ζωή τους, οι Ολλανδοί αγρότες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης.