Νύχτα σαν τον κλέφτη κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια παιδεία

Νύχτα σαν τον κλέφτη κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια παιδεία, εν μέσω αντιδράσεων όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πιο μισητή υπουργός της, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν κυριολεκτικά ξημερώματα το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια παιδεία. Η κυβέρνηση εν μέσω κοινωνικού αναβρασμού και ακαδημαϊκών αντιδράσεων έρχεται το καλοκαίρι να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που θα διαλύσει την δημόσια και δωρεάν παιδεία, αγνοώντας τις αντιδράσεις των εκατοντάδων φοιτητικών συλλόγων, της ΠΟΣΔΕΠ, συλλόγων καθηγητών και διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού, αλλά και την ρητή αντίθεση
σχεδόν όλων των πρυτανειών και συγκλήτων της χώρας.

Οι εκατοντάδες αποφάσεις, τα εκατοντάδες άρθρα εναντίωσης στο ν/σ καθώς και οι σημερινές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στις πόλεις της περιφέρειας, αποδεικνύουν πως το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν έχει κανένα ψήγμα νομιμοποίησης και συναίνεσης από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

 Η Υπουργός παιδείας και η κυβέρνηση, βλέποντας ότι τα μέτρα που προσπαθούν να επιβάλλουν μπλοκάρονται στην πράξη, επιχειρούν με το νέο, κατάπτυστο νομοσχέδιο, να «διορίζουν» σχεδόν καθολικά τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, για να εξασφαλίζουν την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά, χτυπιέται τόσο βάναυσα και συνολικά το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες, διοικητικό προσωπικό) πετιούνται έξω από τη λήψη κάθε απόφασης.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι σαρωτικές, αφού επιχειρείται συνολικά μια αλλαγή της φυσιογνωμίας και του μοντέλου του ελληνικού πανεπιστημίου στα πρότυπα του αγγλοσαξονικού μοντέλου και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ. Η θέσπιση Συμβουλίων Διοίκησης και η συγκέντρωση υπερεξουσιών στον πρύτανη αλλά και σε μάνατζερς έρχεται να καταργήσει επί της ουσίας το Αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, να προσδέσει τα ιδρύματα με την κυβερνητική πολιτική και να εμβαθύνει τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Η πλήρης εναρμόνιση των διοικήσεων με την κυβέρνηση έρχεται προκειμένου να διευκολύνει το σύνολο των μέτρων που προωθεί το υπουργείο. Στο στόχαστρο τίθενται και τα ίδια τα δικαιώματα των φοιτητών. Το νομοσχέδιο προβλέπει την επι της ουσίας διάλυση των ενιαίων πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχυρώνουν, τα δίδακτρα για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων σπουδών αλλά και το πλήγμα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες μέσα από την θέσπιση ενός σκληρού πειθαρχικού πλαισίου.

Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο, θα αγωνιστεί για την απόσυρση του νομοσχεδίου και, αν ψηφιστεί,  θα μπλοκάρει την εφαρμογή του όπως έχει συμβεί με τόσους ψηφισμένους νόμους. Το γεγονός πως η ακαδημαϊκη κοινότητα κινητοποιείται και εκφράζεται σύσσωμη ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους των πανεπιστημίων  που κινητοποιούνται ενάντια στο ν/σ και βγήκαν σήμερα πανελλαδικά στο δρόμο.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις το νομοσχέδιο αυτό να μείνει στα χαρτιά. Η ενότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και όλης της κοινωνίας θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το Γραφείο Τύπου 6.7.2022

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ