Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα

Μια επταμελής οικογένεια ιρακινής καταγωγής που ζει 6,5 χρόνια στη χώρα μας, με τα τρία παιδιά να φοιτούν στο γυμνάσιο το 4ο στο δημοτικό και το 5ο παιδί γεννημένο στην Ελλάδα, να ετοιμάζεται να εγγραφεί σε νηπιαγωγείο, καλούνται από τη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, να εγκαταλείψουν τη χώρα μας μέχρι την 1η Ιουλίου 2022, σύμφωνα με την απόφαση απέλασης.

Αν δεν ανακληθεί η απόφαση απέλασής τους, θα γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά με τη συγκατάθεση και τις ευλογίες της κυβέρνησής μας και  τον θάνατο να τους περιμένει, αν εξαναγκαστούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως αναφέρουν στην αίτηση ανάκλησης  της απέλασής τους, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στα δικαστήρια.

Στο πλευρό τους αλληλέγγυοι στέκονται σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα και ζητούν την ανάκληση της απόφασης απέλασης.

Ο «πολιτισμένος» κόσμος, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, την υποδαύλιση των εσωτερικών συγκρούσεων, την καταστροφή κρατών, την κυριαρχία και εκμετάλλευση του πλούτου τους και των λαών τους και την κλιματική κρίση ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχει την απόλυτη ευθύνη για την πρόκληση και όξυνση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο καπιταλισμός δολοφονεί και ποτίζει με αίμα και τον μαρτυρικό δρόμο της προσφυγιάς. Μεσόγειος, Αιγαίο, Έβρος, Μελίγια, πνιγμοί, pushbacks, φράχτες, δολοφονίες, φυλακές, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, απελάσεις.

Η αλληλεγγύη, η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η κινητοποίηση την ημέρα συζήτησης στα δικαστήρια, μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά στην ανάκληση της απόφασης.  Οι αιτίες όμως της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζονται, ούτε η απάνθρωπη διαχείρισή τους.

Θεωρούμε ότι η ανάκληση της απόφασης είναι μονόδρομος.

Το ευρύτερο και γενικότερο θέμα είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για πρόσφυγες και ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες, την ελεύθερη μετακίνησή προς τις χώρες επιλογής τους. Χρειάζεται μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ακροδεξιά και το φασισμό. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που παροξύνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών.