Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 12% τον Ιούνιο

Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο το ράλι της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 12% από 10,5% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,6% από 8,1%, αντίστοιχα. Στην αιχμή των αυξήσεων βρέθηκαν για έναν ακόμη μήνα οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες όμως έχουν διαχυθεί στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας.

Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ταχύτερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και να διευρυνθεί η απόσταση από τον μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,5% μέσα στον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και των ανατιμήσεων και περιορίζεται σε περιορισμένα επιδόματα που δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο το κύμα ανατιμήσεων.

Είναι αναγκαίο αυτή την ώρα με πρωτοβουλία των συνδικάτων και της Αριστεράς να οργανωθεί ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που να ζητήσει την λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και τα καύσιμα, να απαιτήσει την ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα για το ενοικιοστάσιο και την λαϊκή κατοικία.