Εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως επισπεύδουσα για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που καθημερινά γιγαντώνεται με προφανή στόχο να κατευνάσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια που καταγράφεται ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.
Προχωρά σε μέτρα ασπιρίνες, όπως στην περίπτωση της χορήγησης μικροεπιδομάτων στα καύσιμα, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που έχει το λαϊκό εισόδημα από την έκρηξη των τιμών στον τομέα αυτό. Εξαγγέλλει το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα χρόνο και την ίδια ώρα απελευθερώνει τις τιμές του ρεύματος για να κερδοσκοπήσουν πάλι οι ιδιώτες πάροχοι. Την ίδια ώρα που οι τιμές σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα ενοίκια, σε βασικές υπηρεσίες τραβούν την ανηφόρα οι καθηλωμένοι μισθοί και οι συντάξεις ροκανίζονται από την ακρίβεια και παραμένουν παγωμένοι με μνημονιακές ρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα στα πλαίσια της ευρωαντλαντικής συμμαχίας συμπράττει σε μια πολιτική συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της λεγόμενης ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, τις συνέπειες αυτών των επιλογών καλούνται να το πληρώσουν οι πολίτες της Ευρώπης αλλά και οι πολίτες της χώρας μας.
Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας με τον περιορισμό της φορολογίας στα καύσιμα και τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Αρνείται επίσης να προστατεύσει το λαϊκό εισόδημα παίρνοντας μέτρα ελέγχου των τιμών, στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων, αύξησης των μισθών και των συντάξεων την ίδια ώρα που αφήνει ασύδοτο το μεγάλο κεφάλαιο να αυξάνει την κερδοφορία του και να κερδοσκοπεί αξιοποιώντας την κρίση.
Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και να προσπαθεί να δικαιολογηθεί με μέτρα ασπιρίνες παρά την λαϊκή δυσαρέσκεια οι αντιδράσεις από την πλευρά του λαϊκού παράγοντα είναι περιορισμένες.
Το εργατικό κίνημα και πρώτα από όλα η Αριστερά πρέπει να αφουγκραστούν το σφυγμό της κοινωνίας και να οργανώσουν ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που δεν θα περιορίζεται μόνο στο αίτημα μείωσης της τιμής των καυσίμων αλλά θα απαιτεί την στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ελέγχου των τιμών και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.