Ιράν και Αργεντινή «οδεύουν» για την ομάδα των BRICS

Το Ιράν και η Αργεντινή έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στην BRICS, την ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χώρα του θέλει να γίνει πλήρες μέλος των BRICS, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν είχε ανακοινώσει ότι έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ένωση.

Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέλη των BRICS αποτελούν το 30% της παγκόσμιας ακαθάριστης παραγωγής και εκπροσωπούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη του Ιράν θα οδηγήσει σε «προστιθέμενες αξίες» και για τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να μοιραστεί «τις τεράστιες δυνατότητες της για να βοηθήσει τους BRICS να επιτύχουν τους στόχους τους».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε  έγραψε στο Telegram ότι «Ενώ ο Λευκός Οίκος ήταν απασχολημένος με το τι άλλο θα μπορούσε να κλείσει, να απαγορεύσει ή να καταστρέψει, η Αργεντινή και το Ιράν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους BRICS».

Η σχεδιαζόμενη ένταξη του Ιράν και της Αργεντινής στην ομάδα των  BRICS διαμορφώνει νέες ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία  καθώς και ένα νέο τοπίο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την αμφισβήτηση της οικονομικής κυριαρχίας των ΗΠΑ .