Εκτός ατζέντας της συνόδου κορυφής  η φτωχοποίηση και η ενεργειακή ακρίβεια

Με αποφάσεις που προσθέτουν κι άλλη «καύσιμη ύλη» στη φωτιά του πολέμου, της ακρίβειας, της φτώχειας για τους λαούς της Ευρώπης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, αναφέρεται μεταξύ άλλων η δέσμευση για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία στέλνοντας κι άλλο, πιο σύγχρονο και πιο θανατηφόρο οπλισμό ανεβάζοντας την στρατιωτική παρέμβαση του Αμερικανοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα η σύνοδος κορυφής αναγνώρισε την «ευρωπαϊκή προοπτική»  της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Οι 27 δεν έλαβαν καμία απόφαση για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας που λεηλατεί τα λαϊκά νοικοκυριά. Η Σύνοδος Κορυφής στα συμπεράσματά της καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια, μεταθέτοντας την συζήτηση και την λήψη τυχόν μέτρων στις καλλένδες…

Στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά και στην Τουρκία, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της» και σε όλα  τα γνωστά «ευχολόγια», την ώρα που με πρόταγμα την ευρωΝΑΤΟική σταθερότητα και συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Οι γνωστές ανέξοδες διατυπώσεις σε Κείμενα της ΕΕ, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως “στρατηγικού συμμάχου”, τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, είναι αυτή που τροφοδοτεί τη στάση και τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους.

Τέλος υπήρξε και η λεγόμενη «στρατηγική συζήτηση» για τις σχέσεις της ΕΕ με τους «εταίρους» της στην Ευρώπη με στόχο τον πολιτικό συντονισμό ώστε να ενισχυθούν όπως λένε η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Με πιο απλά λόγια την πρόσδεση όλων των χωρών που θα συμμετάσχουν σ’ αυτό τον συντονισμό στο άρμα της ασφάλειας και σταθερότητας όπως την εννοούν η ηγεσία της Ε.Ε. και η ευρωατλαντική και ευρωΝΑΤΟική συμμαχία.