Πρωτοφανής σκευωρία και απόπειρα δίωξης φοιτητών

              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρωτοφανής σκευωρία και απόπειρα δίωξης φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε βαθμό κακουργήματος με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως

 

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό της, πρωταγωνιστώντας σε απόπειρα κατασκευής διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, επειδή διαμαρτυρήθηκαν στο γραφείο του Κοσμήτορα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Κοσμήτορα τον περασμένο Οκτώβριο, ενάντια σε προσπάθεια να κινηθούν πειθαρχικές διώξεις για «παράνομη αφισορρύπανση», όπως βαφτίστηκε η ανάρτηση αφίσας για θέματα που αφορούσαν τον Σύλλογο Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Παρότι η ίδια η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου είχε σπεύσει από τότε να δηλώσει, με ανακοίνωσή της αλλά και διά στόματος του Πρύτανη, ότι δεν υπάρχει καμία εστία έντασης, ενώ οι συνδικαλιστικές πρακτικές προστατεύονται στο Πολυτεχνείο, η ίδια η Υπουργός υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Χανίων ζητώντας τις ποινικές διώξεις φοιτητών, ενώ με τις  ενέργειές της, κινήθηκε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μελών ΔΣ και των Προέδρων του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και των φοιτητικών συλλόγων ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής.

Εν έτει λοιπόν 2022 εκλεγμένοι Πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων, πρώην και νυν μέλη ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να κατηγορηθούν, μεταξύ άλλων, για το κακούργημα της αρπαγής προσώπου, δηλαδή για ένα αδίκημα που στρέφεται κατά απαγωγέων, ληστών που κρατούν ομήρους, ή κυκλώματα trafficking και τιμωρείται με δεκαετή κάθειρξη, αλλά και για πλημμελήματα. Όλα αυτά, για μια παράσταση διαμαρτυρίας που ονομάστηκε … «ομηρεία», η οποία έγινε μέρα μεσημέρι, συμμετείχαν πάνω από 100 φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος, ενώ την ίδια ώρα στο γραφείο του Κοσμήτορα που υποτίθεται ότι … «αρπάχθηκε» μπαινόβγαιναν διάφοροι καθηγητές του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που προσπαθούν να εμφανίσουν σαν περιθωριακούς εγκληματίες, είναι όλοι αγωνιστές και αγωνίστριες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Χανίων, που βγαίνει σταθερά πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, τη φετινή χρονιά με απόλυτη πλειοψηφία και με ιστορικά υψηλό αριθμό ψήφων.

Είναι πια γνωστή η εκδικητική μανία της Νίκης Κεραμέως, που παραμένει σταθερά η πιο αντιδημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατορθώνοντας να ξεπεράσει τον Βορίδη, τον Πλεύρη και τον Άδωνι, η υπουργός που έχει συνδέσει το όνομά της με το πέταγμα δεκάδων χιλιάδων μαθητών, παιδιών φτωχών οικογενειών εκτός τριτοβάθμιας παιδείας, την ίδια στιγμή που η ίδια εμφανίζει τραπεζικές καταθέσεις άνω του 1 εκ. στο εξωτερικό, η υπουργός που «εργάζεται εντατικά» για να εγκατασταθούν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, που προσπαθεί σήμερα να περάσει «νύχτα» ένα νομοσχέδιο διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου, απέναντι στο οποίο αντιδρά όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα (πλην του διμοιρίτη των ΜΑΤ Παπαϊωάννου στο ΑΠΘ).

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι διακηρυγμένος στόχος η επίθεση στους νέους και τις νέες, που καταφέρνουν να οργανώσουν μαζικές νικηφόρες διεκδικήσεις  που καθιστούν τα πανεπιστήμια σχολεία του αγώνα και της αξιοπρέπειας, εμποδίζοντας την μετατροπή τους σε αυταρχικά πανάκριβα κολλέγια.

Στηρίζουμε αμέριστα τους 8 φοιτητές και φοιτήτριες, εκ των οποίων οι 5 είναι μέλη της Λαϊκής Ενότητας και είμαστε περήφανοι που συμπορευόμαστε με ανθρώπους που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή του φοιτητικού κινήματος και διακρίνονται για τη μαζική συνδικαλιστική τους δράση. Η δίωξη πρέπει να πέσει στο κενό, με την πλαισίωση των φοιτητών και των συλλόγων τους από συνδικάτα, μαζικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, αλλά και από κάθε προοδευτικό άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ανάστημα πρέπει να ορθώσουν και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι θεσμικοί και συνδικαλιστικοί τους φορείς. Μια μειοψηφία εγκάθετων που συνεργάστηκαν με την Κεραμέως και τις διωκτικές αρχές, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει συνολικά το σώμα των ΔΕΠ. Να μην αναλάβει η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης την ιστορική ευθύνη να είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που διώκονται με πολιτικές κυβερνητικές σκευωρίες οι συνδικαλιστές φοιτητές του Ιδρύματος για την συνδικαλιστική τους δράση.

Οι σκευωρίες θα καταπέσουν! Η νεολαία θα νικήσει στους δίκαιους αγώνες της για μια ανθρώπινη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον!

Το Γραφείο Τύπου 25.6.2022