Τα κοινωνικά προβλήματα,
η διαστρέβλωση της αλήθειας και οι εκλογές που έρχονται
Της Δέσποινας Σπανού
Σίγουρα διανύουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με δεδομένο ότι το 2023 συμπληρώνεται τετραετία. Οι εκλογές όμως μπορούν να γίνουν το Φθινόπωρο, αναλόγως από το κλίμα και από τις εκτιμήσεις που κάνει το κυβερνητικό επιτελείο.
Οι πρόωρες εκλογές πάντα είναι επιλογή του πρωθυπουργού, οι διαρροές όμως ξεκινούν από το Μαξίμου και φαίνεται ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, αρχίζοντας από το προφίλ του ίδιου του Μητσοτάκη.
Σε αυτή την προσπάθεια έχουν στρατευθεί τα συστημικά μέσα, τα οποία παραποιούν πλήρως την πραγματικότητα.
- Προβάλλουν ιδιαίτερα τις «παροχές» για ανακούφιση του λαού από τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (χρήματα που έχουν ληφθεί από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και προορίζονταν για τους εργαζόμενους στις λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες και στις τοπικές κοινωνίες που υπήρχαν αυτές), για να διασκεδάσουν τις αγωνίες του κόσμου από τις μεγάλες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν υψηλές, οι τιμές στα καύσιμα έχουν ξεφύγει, οι προσφυγές των καταναλωτών μέσω του ΙΝΚΑ συνεχίζονται και ο πληθωρισμός τον Μάϊο 2022 έφθασε το 11,3% (με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) από το 10,2% τον Μάρτιο 2022. Σε διάστημα ενός χρόνου αυξήθηκαν οι τιμές κατά 80,2% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 172,7% στο φυσικό αέριο, 13,4% σε ψωμί και δημητριακά, 13,8% στα κρέατα, 13,8% στα φρούτα και λαχανικά, 22,8% στην μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, 17,7% στη μεταφορά επιβατών με πλοία, 22,2% στα ξενοδοχεία και γενικότερα έχει εκτοξευτεί το κόστος ζωής.
Παράλληλα έχουμε την τεράστια φορολογική επιβάρυνση. Μόνο για το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν 32.672 δις για άμεσους και έμμεσους φόρους. Επίσης 6,2 δις ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν 2.254 δις Ευρώ ΕΝΦΙΑ, 700.000 επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 3 δις και πάνω από 1 δις είναι οι υποχρεώσεις ιδιοκτητών αυτοκινήτων για τέλη κυκλοφορίας. Συνολικά μόνο για φόρους εισοδήματος, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πάνω από 2 δις περισσότερα από πέρυσι, ενώ με βάση και τις ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, το Δημόσιο θα εισπράξει 28,4 δις από Φ.Π.Α. και φόρους κατανάλωσης!
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν μπορεί να μειώσει την φορολογία στα καύσιμα, λόγω αποφάσεων της Ε.Ε., ενώ διάφορες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) μείωσαν το Φ.Π.Α. και κατά συνέπεια μειώθηκε και η τιμή των καυσίμων. Ακόμη και αποφάσεις που λαμβάνονται, μετά από αιτήματα επαγγελματιών, πάλι στις ώμους των πολιτών πέφτουν. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση που ανακοινώθηκε για μεγάλη αύξηση του κομίστρου στα ΤΑΧΙ. Αντί δηλαδή να ληφθούν μέτρα για τα καύσιμα, ώστε να μειωθούν τα έξοδα, αυξάνουν το κόμιστρο, πράγμα που είναι εις βάρος και του κλάδου τους, με δεδομένο ότι θα μειωθεί το καταναλωτικό κοινό. Παρουσιάζουν δηλαδή ως επιτυχία την επιπλέον επιβάρυνση του Ελληνικού λαού!
- Ένας άλλος τομέας, του οποίου η κυβέρνηση προβάλλει τα επιτεύγματα, είναι ο τομέας του τουρισμού. Καθημερινώς βομβαρδιζόμαστε από τα Μ.Μ.Ε. για τα εκατομμύρια των τουριστικών αφίξεων, που είναι όπως λένε ο στυλοβάτης της Ελληνικής οικονομίας.
Ποια είναι αλήθεια. Η πολυδιαφημιζόμενη ως «βαριά βιομηχανία», δεν μπορεί αντικειμενικά να είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας, διότι δεν φέρνει τα έσοδα που διακηρύσσουν και που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας. Αυτό αποδεικνύεται και από τα διαχρονικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την έκθεση του ΚΕΠΕ, την περίοδο 2008-2019 υπήρξε μία αύξηση των τουριστικών εισπράξεων της τάξης 56,2% και την ίδια περίοδο μία μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας 24,2%!!!
Όσοι υποστηρίζουν την άποψη, ότι ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία», χρησιμοποιούν έναν τουριστικό πολλαπλασιαστή των στοιχείων της τάξης του 2,5%. Έτσι προκύπτει μία συνολική άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της τάξης του 30%, πράγμα που δεν ευσταθεί και αποδεικνύεται από τα στοιχεία. Το 2020 το ΑΕΠ της χώρας προσγειώθηκε από τα 183,4 δις το 2019 στα 165,8 δις. Αν το ποσοστό του τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο, θα είχαμε ύφεση τουλάχιστον 20%, πράγμα που δεν συνέβη. Η αλήθεια είναι ότι η συμβολή του τουριστικού τομέα στην Ελληνική οικονομία είναι 12% και το καθαρό μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ 6%-7,5% (έκθεση ΚΕΠΕ). Φέτος προβλέπεται να έχουμε 20,7 εκατ. ταξιδιωτικές αφίξεις, αριθμό υψηλότερο βέβαια από τα 14,7 εκατ. του 2021, αλλά αρκετά μικρότερο από τα 31,3 εκατ. που κατέγραψε η χώρα προ πανδημίας το 2019. Από άποψη άμεσων εσόδων προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 15 δις Ευρώ, αριθμός υψηλότερος από τα έσοδα του 2021 (10,65 δις), αλλά χαμηλότερος από τα 18 δις του 2019.
Η πανδημία απέδειξε πόσο επισφαλής είναι το τομέας του τουρισμού. Όσοι επιμένουν σε αυτόν και δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις το κάνουν, είναι γιατί κινούνται στη λογική της «ψωροκώσταινας», δηλαδή της χώρας που δεν έχει άλλες παραγωγικές δυνατότητες, πράγμα απολύτως ψευδές. Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ το αποδεικνύει. Κλείνει μία πολύ παραγωγική και τελείως απαραίτητη για την οικονομία επιχείρηση, απολύονται 1.300 εργαζόμενοι και ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής η τεράστια περιουσία της! Η ΛΑΡΚΟ παράγει νικέλιο και κοβάλτιο, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί. Η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να εκσυγχρονισθεί, να αναπτύξει την παραγωγή της και να εισφέρει ουσιαστικά το ΑΕΠ της χώρας. Δυστυχώς αφέθηκε να παρακμάσει τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα διαμαρτύρεται, και βρήκε την ευκαιρία η κυβέρνηση της Ν.Δ. με βάση και την νεοφιλελεύθερη λογική της να την ξεπουλήσει.
Διαλύεται ο παραγωγικός ιστός και μετατρεπόμαστε σε μια χώρα υπηρετών ευπόρων πολιτών άλλων χωρών, διότι οι Έλληνες εργαζόμενοι με τα χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να χαρούν τις ομορφιές της πατρίδας τους.
- Ένας άλλος τομέας που η κυβέρνηση και τα Μ.Μ.Ε. ψεύδονται και με βάση αυτόν προσπαθούν να διαμορφώσουν εκλογική συνείδηση στο λαό, είναι τα εθνικά θέματα. Ενώ ο Μητσοτάκης έχει ξεπουλήσει τα πάντα, είναι ο πιο πειθήνιος υπάλληλος των Αμερικανών, έχει αρνηθεί να ζητήσει μέτρα κατά της Τουρκίας, που αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα, μέτρα που έχει ζητήσει κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, παρουσιάζεται από τα Μ.Μ.Ε. ως ο μεγάλος ηγέτης που απαντά στον Ερντογάν. Δηλαδή η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι, παρουσιάζεται ως ευκαιρία για τον Μητσοτάκη δημιουργίας κλίματος στον λαό, ώστε να ξεχάσει τα κοινωνικά προβλήματα και να συσπειρωθεί στον ηγέτη. Δυστυχώς και η αντιπολίτευση, προσηλωμένη στις επιλογές του ΝΑΤΟ, δεν εκφράζει άλλη άποψη και συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στις επιλογές του Μητσοτάκη.
Μόνο ο λαός μπορεί να αμφισβητήσει αυτές τις πολιτικές και να δώσει με τους αγώνες του, την απάντηση που πρέπει, δηλαδή υπεράσπισης των κοινωνικών του δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Δέσποινα Σπανού, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.