Συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής

Πραγματοποιήθηκε χθες 20/6 συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής μετά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πετρούπολης. Ο αγώνας για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής συνεχίζεται…
Δείτε την Ομιλία του επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Νίκου Σακούτη

Διαβάστε εδώ το “Κάλεσμα”

Στις 19/4/21 συνεδρίασε δια περιφοράς η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και ενέκρινε το επικαιροποιημένο κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής.

Καύση ακόμη και σύμμεικτων!

Από την απόφαση αποκαλύφθηκε πως η διοίκηση του κ. Πατούλη αποφάσισε  να υλοποιήσει με βίαιο τρόπο την κυβερνητική επιλογή να καθιερώσει σαν βασική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων την καύση των προϊόντων της επεξεργασίας των σύμμεικτων, των επονομαζόμενων δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF). Δεν αρκέστηκε, όμως, σε αυτό. Με άνωθεν εντολή, μπήκε στο επικαιροποιημένο κείμενο πρόβλεψη να καίγονται όχι μόνο τα προϊόντα επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων (RDF/SRF), αλλά και το σύνολο των σύμμεικτων, δηλαδή των μη διαχωρισμένων αποβλήτων του πράσινου κάδου που -κατ’ ευφημισμό- ονομάζονται «υπολειμματικά». Όσο για το πού θα χωροθετηθούν οι μονάδες καύσης, κανείς δεν παραβλέπει ότι έχει «φωτογραφηθεί» με χίλιους τρόπους και πάλι η Δυτική Αττική. Ολοκληρώθηκε ήδη η Α’ φάση του διαγωνισμού – ξεκίνησε η Β’ φάση- για την κατασκευή  με ΣΔΙΤ των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων  που θα εξυπηρετούν τον Κεντρικό Τομέα και τον Πειραιά για τα επόμενα 27 χρόνια, στις περιοχές της Φυλής και του Σχιστού αντίστοιχα, ύψους 740 εκ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης , δυναμικότητας τουλάχιστον 450 χιλ. τόνων κατ’ έτος , μεγαλύτερο από το ήδη μεγαλύτερο της Ευρώπης ,το ΕΜΑΚ, δυναμικότητας 300 χιλ. τόνων. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το ιδιωτικό εργοστάσιο της WATT – που βρίσκεται εντός ΟΕΔΑ Φυλής- που πρόσφατα πήρε άδεια να επεξεργάζεται και σύμμεικτα.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης τονίζει ότι η μέθοδος της καύσης,  είναι περιβαλλοντικά καταστροφική και πολύ ακριβή. Επιπλέον υπονομεύει στην πράξη κάθε προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης διότι η απόσβεση των πανάκριβων εργοστασίων καύσης απαιτεί την τροφοδότησή τους για πολλές δεκαετίες με τεράστιες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων.

 Να θυμίσουμε ότι με την κατάθεση της οικονομικής προσφοράς του μοναδικού διεκδικητή  ολοκληρώθηκε  την Παρασκευή 8/4/22 ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του Αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων Δε φτάνει που δεν απομακρύνουν το αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων από την εγκατάσταση της Φυλής. Δε φτάνει που μετέτρεψαν πραξικοπηματικά μια 5ετή σύμβαση σε 25ετή.  Μας κοροϊδεύουν και από πάνω.

Από τη μία μας λένε ότι θα κλείσουν τη Φυλή το 2025 και  θα την κάνουν περιβαλλοντικό πάρκο και από την άλλη κάνουν σύμβαση για τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων μέχρι το 2047!

Διπλασιάζεται η χωρητικότητα του νέου ΧΥΤΑ!

Όμως, το επικαιροποιημένο κείμενο στα ψιλά γράμματα έκρυβε και άλλη έκπληξη για τους κατοίκους της δυτικής Αθήνας και Αττικής. Η έκπληξη αφορά τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, που είχε αποφασιστεί και δρομολογηθεί από τη διοίκηση της κ. Δούρου και την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, την 1η Αυγούστου 2019.

Στις δύο πρώτες αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για το νέο ΠΕΣΔΑ (31/5/21 και 21/11/21) υπήρχε η ακόλουθη διατύπωση: «Για τον ΧΥΤΑ Φυλής υλοποιείται έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κ.μ. και την υλοποίηση μεταβατικών υποδομών για την διαχείριση ποσότητας 20.000 τόνων ΑΣΑ ανά έτος». Στις 19/4/22, η συγκεκριμένη διατύπωση αναδιαμορφώθηκε ως εξής: «Για τον ΧΥΤΑ Φυλής υλοποιείται έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κ.μ. με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 4.000.000 κ.μ. και την υλοποίηση μεταβατικών υποδομών για την διαχείριση ποσότητας 20.000 τόνων ΑΣΑ ανά έτος». «Έχωσαν», δηλαδή, στα ψιλά γράμματα επιπλέον 4.000.000 κ.μ. σκουπιδιών.

Από το «δικαίωμα προαίρεσης» η μόνη κερδισμένη είναι η ανάδοχη κοινοπραξία του ΗΛΕΚΤΩΡΑ, που θα «τσεπώσει» πολλά εκατομμύρια ευρώ. Επεκτάσεις, «πανωσηκώματα», νέοι ΧΥΤΑ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, μονάδα βιοαερίου, μονάδα στραγγισμάτων, ΕΜΑΚ έχουν όλα ανατεθεί σε κοινοπραξίες του ΗΛΕΚΤΩΡΑ. Οι νέες άθλιες μεθοδεύσεις της κοινοπραξίας «ΗΛΕΚΤΩΡ – ΕΔΣΝΑ – Πατούλης»  είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Όσα κι αν διατυμπανίζουν, για επικοινωνιακούς λόγους, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή  για «πράσινη» διαχείριση και για «κυκλική οικονομία», η προσήλωσή τους στα σύμμεικτα, στην καύση και, ταυτόχρονα, στη συνέχιση της ταφής των απορριμμάτων δεν κρύβεται. Η υποτιθέμενη μεταβατικότητα των νέων δραστηριοτήτων στη Φυλή αποδεικνύεται ένα τεράστιο ψέμα. Ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών, η κατασκευή νέων και η συνεχής επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής το μόνο που θα «πετύχουν» είναι τη διαιώνιση της λειτουργίας αυτής της «αμαρτωλής» εγκατάστασης.  

Εκτόξευση του κόστους διαχείρισης με συνέπειες την αύξηση των δημοτικών τελών  

Η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών θα προκαλέσει εκτόξευση του κόστους διαχείρισης, το οποίο θα οδηγήσει σε αναγκαστική αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να αποσβεστούν οι δαπανηρές επενδύσεις των εγκαταστάσεων καύσης και να εξασφαλιστούν τα εργολαβικά κέρδη για τις επόμενες δεκαετίες. Δε μας φτάνει η ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, δε φτάνει που πληρώνουμε το τέλος ανακύκλωσης στα συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε, θα χαρατσωθούμε επιπλέον για να χρηματοδοτήσουμε ένα σύστημα που εμποδίζει την πραγματική ανακύκλωση !!

Ήδη μετά την επιβολή του ” τέλους  ταφής” θα κλιθούν οι δημότες να επιβαρυνθούν μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών , την αύξηση της χρέωσης του κόστους διαχείρισης  στους δήμους , ανά τόνο απορριμμάτων από τα 45 ευρώ το 2020 σε 53 το 2021 , 73!! εφέτος και 88 τα επόμενα χρόνια.

Πλαίσιο Δράσης

Αυτός ο ΠΕΣΔΑ δεν πρέπει να  περάσει όσα πραξικοπήματα και να κάνουν. Καλούμε φορείς, συλλογικότητες, παρατάξεις, πολίτες να συνεργαστούμε για:

  • Να απορριφθεί το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ.
  • Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
  • Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ).
  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
  • Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
  • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα , που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
  • Κατασκευή μονάδων πραγματικής ανακύκλωσης, αντί των «αμαρτωλών» ΚΔΑΥ, που καίγονται το ένα μετά το άλλο.
  • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών εισφορών .
  • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
  • Για την ακύρωση των εν εξελίξει διαγωνισμών του αποτεφρωτήρα και της ΜΕΑ Κεντρικού τομέα Αθηνών ο Δήμος Πετρούπολης έχοντας έννομο συμφέρον θα προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες .
  • Ο Δήμος Πετρούπολης θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου της ποσοτικής και ποιοτικής σύνθεσης των αέριων ρύπων και των οσμών.

Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ προκηρύσσει διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και προχωρά σε απ’ ευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ σε διακοσμητικό ρόλο αποφασίζει τάχα για την τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ

Καλούμε τους Δήμους της δυτικής πλευράς της Αττικής να πουν  όχι στο ΠΕΣΔΑ που συντηρεί και επεκτείνει τις ανισότητες σε βάρος των κατοίκων των περιοχών μας.

Πρωτοβουλίες του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρύπολης

για τον συντονισμό της Δράσης και κινητοποιήσεις

  • Κάλεσμα στις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Αττικής ( διοικήσεις και δημοτικές παρατάξεις) καθώς και σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και στους φορείς και συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και Αττικής για συντονισμό και συνδρομή στον αγώνα μας.
  • Αποκλεισμός της ΟΕΔΑ Φυλής και συγκέντρωση στην είσοδο της εγκατάστασης την Δευτέρα 20/6
  • Συγκέντρωση- Συνέλευση των κατοίκων της πόλης στην πλατεία ”ΗΡΩ” τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
  • Συγκέντρωση και παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν θα κληθεί να εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ.
  • Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από κοινού με τους φορείς για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση νέων κινητοποιήσεων.