NUPES: Ένα επιτυχημένο μοντέλο ενότητας της αριστεράς (του Λευτέρη Μαγιάκη)

«ΝΕΑ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» (NUPES)

ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

του Λευτέρη Μαγιάκη

Πως ανέδειξαν αυτά που τους ενώνουν χωρίς να κρύψουν τις διαφορές τους

Η «ΝΕΑ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» (NUPES), με υποψήφιο Πρωθυπουργό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν,  κατέγραψε ποσοστό 25,7% την πρώτη Κυριακή (12-6-2022) των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και κατά την ίδια ήρθε πρώτη σε ψήφους , μπροστά από το κόμμα «ΜΑΖΙ» του προέδρου Μακρόν.

Στη NUPES κατέβηκαν ενωμένοι η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (Μελανσόν), ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. Σε ορισμένα καίρια θέματα οι θέσεις των κομμάτων αυτών είναι αποκλίνουσες.

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να εξετάσουμε με ποιο τρόπο διαχειρίστηκαν τις διαφορές τους ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο τους. Την ανάδειξη της Αριστεράς στην κυβέρνηση και  πορεία σε μια κατεύθυνση ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μακρόν και μάλιστα σε μια χώρα της βαρύτητας της Γαλλίας.

Στην παρουσίαση του προγράμματος της NUPES ο Μελανσόν δεν απέκρυψε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες των συνεργαζόμενων πολιτικών κομμάτων και επισήμανε: «Αρνηθήκαμε τις ευκολίες των περιλήψεων χωρίς περιεχόμενο για να καλύψουμε διαφωνίες όταν δεν καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας. Πράγματι, σε ορισμένα σημεία του κοινού κυβερνητικού προγράμματος – 33 από τα 650 – οι πολιτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν αυτό το πρόγραμμα θα φέρουν προτάσεις στη κοινοβουλευτική συζήτηση για να τις διευκρινίσουν ή να τις χαρακτηρίσουν. Η ελευθερία τους να ψηφίζουν θα γίνει σεβαστή. Δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα για αυτό το θέμα και γι’ αυτό, όσο περιορισμένα κι αν είναι, τα σημεία αυτά καταγράφονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου του κοινού κυβερνητικού προγράμματος.»

Ξεχωρίσαμε το Κεφάλαιο 8 του προγράμματος της NUPES που αφορά τις επιλογές της σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Διεθνείς Σχέσεις.

Ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα αφού αναφέρεται εκτενέστατα σε όλες τις απαραίτητες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν στην ΕΕ καταλήγει:

 

«Αυτές οι μάχες θα είναι απαραίτητες αλλά δεν θα είναι επαρκείς. Για να ανταποκριθούμε στην οικολογική και κοινωνική έκτακτη ανάγκη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν σε βάθος. Προτείνουμε να επιφέρουμε ένα σοκ της δημοκρατίας με τη σύγκληση μιας Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για την αναθεώρηση και την επανεγγραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, που χτίστηκαν με τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα συνδυάζει τις ζωντανές δυνάμεις και τα λαϊκά κινήματα της ηπείρου. Αυτά τα νέα κείμενα θα πρέπει να υποβληθούν στην έγκριση του λαού με δημοψήφισμα.»

Σε κρίσιμα θέματα όπως αυτό του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού στρατού καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές που δεν κρύφτηκαν. Αντίθετα επισημάνθηκαν και συμφωνήθηκε ότι «Θα υποβληθούν….. στη συζήτηση της διακομματικής ομάδας και στη σοφία του Κοινοβουλίου.(Assemblee

Αναλυτικά αυτές παρατίθενται αυτούσιες όπως έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα της NUPES:

H Ανυπότακτη Γαλλία θα προτείνει την άμεση αποχώρηση της Γαλλίας από την ενιαία διοίκηση (commandement intégré) του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια, σταδιακά, από τον ίδιο τον οργανισμό. Θα αρνηθεί οποιαδήποτε ένταξη της χώρας μας σε μόνιμη στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και αλλού, καθώς και οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση χωρίς εντολή του ΟΗΕ. Θα υπερασπιστεί την ιδέα της έναρξης του σχηματισμού μιας νέας συμφωνίας κατά της παγκοσμιοποίησης.

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα υποστηρίξει την αποχώρηση της Γαλλίας από την ενιαία διοίκηση του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια τη διάλυσή του. Θα προτείνει στη Γαλλία να ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη με στόχο έναν κοινό χώρο ειρήνης και συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη, βάσει της τελικής πράξης της διάσκεψης του Ελσίνκι και του Χάρτη του Παρισιού του 1990. Θα υπερασπιστεί την διατήρηση της πυρηνικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση.

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα προτείνει να αποφασίσει, μετά από συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ένα χρονοδιάγραμμα για το σταμάτημα των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Σαχέλ που θα καθοριστεί με τα ενδιαφερόμενα κυρίαρχα έθνη.

Οι Πράσινοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστηρίξουν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιχειρησιακής στρατιωτικής διοίκησης, καθώς και την εντατικοποίηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία και την καθιέρωση πλήρους και άμεσου εμπάργκο στην Ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι υπέρ της παραμονής της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα της NUPES αξίζει να μελετηθεί ιδιαίτερα για τις πολύ ενδιαφέρουσες και επεξεργασμένες προτάσεις του στο οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό πεδίο, τη φορολόγηση, τις επανεθνικοποιήσεις, τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των κεφαλαίων, την παγκοσμιοποίηση και πολλά άλλα.

Η παραπάνω παρουσίαση έγινε όχι τόσο για να προβάλλει τις θέσεις του NUPES, με τις οποίες ενδεχομένως να μην συμφωνούμε στο σύνολο τους, δεδομένης και της διαφορετικής διεθνούς βαρύτητας των δύο χωρών. Έγινε πιο πολύ για να καταδειχθεί ένα μοντέλο ενότητας, αλλά και διαχείρισης των διαφορετικών πολιτικών θέσεων των πολιτικών οργανώσεων που συγκροτούν μια λαϊκή πολιτική συμμαχία. Ένα μοντέλο που με διαφάνεια και ειλικρίνεια έπεισε τα λαϊκά στρώματα να ξαναδώσουν στην Αριστερά πρωταγωνιστικό ρόλο  στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Και αν για τη Γαλλία ο χειρισμός αυτός έγινε στα πλαίσια της επιδίωξης της νίκης στις βουλευτικές εκλογές (και τα κατάφεραν) για την  Ελλάδα, για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ειδικότερα, το επίδικο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είναι εξ ίσου, αν όχι και περισσότερο, σημαντικό για την Αριστερά.

ΥΓ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του β γύρου  που επιβεβαίωσαν τη μεγάλη νίκη του NUPES και το ανέδειξαν σε αξιωματική αντιπολίτευση με 149 έδρες στην Εθνοσυνέλευση έναντι 67 που είχε στο σύνολο της η Αριστερά το 2017.