Δήλωση Γιώργου Χαρίση για την καταδικαστική απόφαση: Ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των αξιών μας

Από το Ergasianet

Δήλωση για την απόφαση του δικαστηρίου, σχετικά με την αγωγή σε βάρος μου από τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την 1097/2022 απόφασή του, υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό και τις αιτιάσεις του δημάρχου Αλίμου, σχετικά στην αγωγή που άσκησε εναντίον μου, για την ανάρτηση στα προσωπικά μου μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των ανακοινώσεων αλληλεγγύης συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες ασκούσαν κριτική στην πολιτική της δημοτικής αρχής και καταδίκαζαν τη βιομηχανία διώξεων, σε βάρος της Αναστασίας Παπαχρίστου, εργαζόμενης στους παιδικούς σταθμούς Αλίμου και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και επέβαλε τις εξουθενωτικές ποινές:

1. Της καταβολής 5.000 ευρώ, 2. Της ανάκλησης και διαγραφής των δημοσιευμάτων, εντός δύο μηνών, 3. Της επιβολής της χρηματικής ποινής, των 1.000 ευρώ, για κάθε ημέρα καθυστέρησης της ανάκλησης – διαγραφής τους, 4. Της απειλής τρίμηνης προσωποκράτησης, ως μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης της ανωτέρω, 5. Της απαγόρευσης δημοσίευσης στο μέλλον των ενδίκων δημοσιευμάτων, 6. Της υποχρέωσης δημοσίευσης περίληψης της δικαστικής απόφασης, εντός 15 ημερών, 7. Της επιβολής και άλλης χρηματικής ποινής, 1.000 ευρώ και τρίμηνης προσωποκράτησης, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της ανωτέρω και 8. Της καταβολής 500 ευρώ, ως μέρος των δικαστικών εξόδων!

Διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η πρώτη αίσθηση που δημιουργείται, σε κάθε καλόπιστο αναγνώστη, είναι ότι υπάρχουν δικαστές που δεν ασχολούνται με τα επιχειρήματα και τις αιτιάσεις της εργατικής πλευράς, αλλά απλώς αναμασούν τις απόψεις της εργοδοσίας, με συνέπεια να εμφανίζονται ως πειθήνια όργανα της εκτελεστικής εξουσίας και του συστήματος διαπλοκής και να χρησιμοποιούν την εξουσία τους, όχι για να αποδώσουν δικαιοσύνη αλλά για εναρμονιστούν με το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

Όμως, όποιες κι αν είναι οι σκοπιμότητες των δικαστών, ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν: Το δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της άσκησης δημόσιας κριτικής και της διακίνησης των απόψεων και των ιδεών, κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.

Για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων, πολλοί και πολλές πριν από εμάς, σε μαύρες περιόδους της ιστορίας του τόπου μας, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και στήθηκαν απέναντι στα εκτελεστικά αποσπάσματα, και γι’ αυτό εμείς έχουμε ιερή υποχρέωση να τα υπερασπίσουμε, να τα διευρύνουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Αυτή η καταδικαστική απόφαση πρέπει να ανατραπεί, κατά την εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό, για να μην δημιουργηθεί δεδικασμένο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί απέναντι σε κάθε συνδικαλιστή και κοινωνικό αγωνιστή, με στόχο τη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης, απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κρατική καταστολή και την αυθαιρεσία.

Επιβάλλεται, όλες οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, όλος ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος, να ορθώσουν τείχος προστασίας, για να μην περάσουν οι πολιτικές των νοσταλγών του παρελθόντος. Σήμερα είμαστε εμείς αύριο θα είναι όλοι!

Σε ό,τι μας αφορά, δηλώνουμε με οποιοδήποτε κόστος, ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των ιδεών και των αξιών, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Αναστασία, αλλά και κάθε Αναστασία, που δουλεύει για να ζήσει, αγωνίζεται για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεν σκύβει το κεφάλι στις πιέσεις και στους εκβιασμούς του κράτους και της εργοδοσίας.

19 Ιούνη 2022

Δείτε ακόμη:

Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσουν | Εξοντωτικές ποινές σε βάρος του συνδικαλιστή Γιώργου Χαρίση