Πρώτες εκτιμήσεις για τον 1ο γύρο των Γαλλικών εκλογών

Το αποτελέσματα του 1ου γύρου των βουλευτικών  Γαλλικών Εκλογών σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών ανέδειξαν τη Συμμαχία  ΜΑΖΙ -Ε.Μακρόν με 25,75%  ,τη Λαϊκή Ένωση  Nupes – Ζ.Λ.Μελανσόν με 25,66% , τον Εθνικό Συναγερμό της  Μ.Λεπέν με 18,68% , τους Ρεπουμπλικάνους με 11,30%, τη Reconquête του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ με 4,25 %, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά κατανέμονται σε διαφόρους υποψηφίους.

Το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από την Le Monde Γάλλους δημοσιογράφους και τη Λαϊκή Ένωση γιατί δεν προσμετρήθηκαν υποψήφιοι της Nupes που από την αρχή είχαν καταγραφεί ως υποψήφιοι της Συμμαχίας της Αριστεράς, στερώντας έτσι από την παράταξη τους 44.120 ψήφους που θα την έφερναν πρώτο κόμμα.

Με τον ένα η τον άλλο τρόπο το αποτέλεσμα συνιστά ήττα για τον Ε. Μακρόν και επιτυχία για τη Νέα Λαϊκή Ένωση  Nupes

Η πολιτική του Μακρόν με τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, με το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, την ευνοϊκή μεταρρύθμιση για την φορολογία των πλουσίων, το νόμο για “την χειραγώγηση της πληροφορίας», την πρωτοφανή βιαιότητα και καταστολή αποδοκιμάστηκε στις εκλογές της 12 Ιουνίου. Συνέδραμε σ΄ αυτό το κίνημα των κίτρινων γιλέκων των απεργιακών αγώνων των σιδηροδρομικών των εκπαιδευτικών και άλλων λαϊκών στρωμάτων κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ανακόπηκε η ανοδική πορεία της ακροδεξιάς φέρνοντάς την στην 3η θέση με 18,68%. Αποδοκιμάστηκε το δημοσκοπικό κατασκεύασμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών της συρρίκνωσης και απαξίωσης  των δυνάμεων της Αριστεράς.

Το αποτέλεσμα   για τις δυνάμεις της Αριστεράς είναι ελπιδοφόρο θετικό και συνιστά νίκη μετά την έκβαση του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η αντιμετώπιση των αντιλαϊκών πολιτικών, του εκλογικού συστήματος και του δημοκρατικού ελλείμματος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας οδήγησαν έστω και με εκβιαστικό τρόπο στην συμμαχία που σχημάτισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν. Η συσπείρωση και η ενότητα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανυπότακτης Αριστεράς μέσα από τη Νέα Λαϊκή Ένωση δικαιώνει την προσπάθεια της αντεπίθεσης απέναντι στην πολιτική του Μακρόν.

Οι συστημικές δυνάμεις στην Γαλλία και η πολιτική τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε μια ρευστή εποχή έντονων ανακατατάξεων επιδιώκουν να μην ανατραπεί ο συσχετισμός δύναμης σε βάρος του Μακρόν. Η υποστήριξη σε υποψήφιο της  Λεπέν απέναντι σε υποψήφιο της Λαϊκής Ένωσης από Μακρόν στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένει ανοικτή. Οι συναντήσεις με Σαρκοζί και Ρεπουμπλικάνους κινούνται στον ίδιο δρόμο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2ου γύρου, η αφαίρεση της αυτοδυναμίας των εδρών από τον Μακρόν, η αφαίρεση εδρών από την Λεπέν η ενίσχυση της Λαϊκής Ένωσης η ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων  η εδραίωση και εμβάθυνση της Ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς θα κρίνουν τον βαθμό της ήττας της πολιτικής του Μακρόν και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς πολιτικής του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν.

Στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά ο Μελανσόν για το ζήτημα της ενότητας, δήλωσε ότι «πλησιάζουμε στον στόχο» και ότι «αν δεν φανούμε ανόητοι» και «δεν αναλωθούμε σε συζητήσεις περισσότερες από αυτές που η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει», μπορεί να υπάρξει κοινή κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές.

Η ριζοσπαστική Αριστερά στον βαθμό που  θέλει είναι χρήσιμο να αναλύει τις δυσκολίες και να λύνει τις αντιθέσεις γιατί διαφορετικά μια συνεργασία καθυστερεί η ματαιώνεται. Με ποιο τρόπο η Ανυπότακτη Γαλλία (είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας)  συνεργάστηκε με το ΚΚ Γαλλίας (που είναι υπέρ) στην ίδια συμμαχία; Με ποιο πρόγραμμα και ποιο βάθος θα ανοίγεται ο ριζοσπαστικός δρόμος των αλλαγών; Και πάνω απ’ όλα να μην χάνεται η μεγάλη εικόνα.

Η ριζοσπαστική Αριστερά στον βαθμό που μπορεί οφείλει να αξιοποιεί  με δημιουργικό και ιδιαίτερο τρόπο τις θετικές πλευρές της ενωτικής πολιτικής  των αριστερών κομμάτων. Στην Γαλλία η συνεργασία των Αριστερών δυνάμεων που επεδίωκε η Ανυπότακτη Γαλλία τα προηγούμενα χρόνια, η προεκλογική εκστρατεία, το πρόγραμμα στη βάση της λύσης των προβλημάτων, οι μορφές, οι ανθρώπινοι πόροι, η τεχνολογία, ο συμβολισμός ακόμη και στην ονοματοδοσία της εκλογικής συμμαχίας, είχαν ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία ανέτρεψαν τον μέχρι πρότινος αυτοαποκλεισμό της Αριστεράς από τα εργατικά στρώματα και τις νέες ηλικίες καθαίρεσαν  την διαστροφή των κοινών νοημάτων και λέξεων  στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων που είχαν παραχωρηθεί στην ακροδεξιά και το  κέντρο.

Και το  συμπέρασμα από τις Γαλλικές εκλογές είναι πως η ανάδειξη της Ριζοσπαστικής αριστεράς σε ηγεμονική δύναμη και η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς υπηρετώντας τα λαϊκά συμφέροντα μπορεί να ανοίγει δρόμους ελπιδοφόρους.