Αποκλεισμένος ο λαός από το «θαύμα» του τουρισμού

Μπορεί η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα συστημικά μέσα ενημέρωσης να πανηγυρίζουν για το «θαύμα» του τουρισμού και τα εκατομμύρια ξένους τουρίστες που θα επισκεφτούν όμως η πικρή πραγματικότητα είναι ότι η πλειονότητα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν τους τουριστικούς προορισμούς.

Η ακρίβεια εξαιτίας της συνεχούς ανατίμησης βασικών ειδών και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ανεργία και τους πετσοκομμένους μισθούς  είναι οι βασικές αιτίες του αποκλεισμού ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας από το δικαίωμα των διακοπών.

Όλα αυτά αν συνδυαστούν:

  • Με την καταπίεση και εκμετάλλευση στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση του επιδόματος άδειας στους συνταξιούχους και στο δημόσιο
  • Με τα ανεπαρκή και σε αρκετές περιπτώσεις εικονικά προγράμματα διακοπών μέσω του κοινωνικού τουρισμού
  • Με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα που δυσκολεύουν την προσέγγιση σε τουριστικούς προορισμούς
  • Με τις αυξήσεις φωτιά σε υπηρεσίες που παρέχονται σε παραλιακά μέρη εξαιτίας και την πλήρους εμπορευματοποίησης των παραλιών
  • Με την ανυπαρξία δημόσιων δομών για κατασκηνωτικά προγράμματα για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πλέον ο λαός δεν θα έχει σε λίγο την δυνατότητα να προσεγγίσει τις παραλίες και τους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα αλλά θα δυσκολεύεται να κάνει έστω και μονοήμερες αποδράσεις.

Την ίδια ώρα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κερδίζουν διπλά και τριπλά από την αύξηση του τουρισμού αλλά και την ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση.

Ο αγώνας για μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ουσιαστική αύξηση των μισθών, την επαναφορά των δώρων και των επιδομάτων άδειας πρέπει να συνδυαστεί και με την διεκδίκηση για ουσιαστικά δωρεάν προγράμματα διακοπών για το λαό, ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και τουριστικά αξιοθέατα, για ανάδειξη του δικαιώματος του λαού στην ξεκούραση και τις διακοπές.