Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και απειλούνται με απόλυση προκειμένου οι αγοραστές να πάρουν τη ΛΑΡΚΟ χωρίς καμία υποχρέωση.
Η ΛΑΡΚΟ έχει μπει από χρόνια στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων οι οποίες με πολλούς τρόπους επιχείρησαν να την απαξιώσουν και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να βάλει και τη σφραγίδα της για την απαλλαγή της εταιρείας από τα εργατικά «βάρη» προκειμένου να γίνει ακόμη πιο δελεαστική στον ή στους επίδοξους αγοραστές.
Με την τροπολογία προβλέπεται η απόλυση όλων των εργαζόμενων από τον ειδικό διαχειριστή και η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι 5 μηνών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 10/6 και η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί την Τρίτη 14/6 μόλις τρεις ημέρες πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι απέναντι σε προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ίδιο σχέδιο.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τρίτη 14/6 και μετάβαση από τη Λάρυμνα στην Αθήνα όπου θα συγκεντρωθούν στις 2 μ.μ. έξω από τη Βουλή.
Διαβάζοντας όχι οπουδήποτε αλλά στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας βλέπουμε ότι αναφέρει πως η συνολική ετήσια ποσότητα μεταλλεύματος που επεξεργάζεται το Εργοστάσιο της Λάρυμνας ανέρχεται στους 2.500.000 τόνους περίπου. Η ετήσια παραγωγή σε Νικέλιο (Ni) ανέρχεται σε 18000 – 20000 τόνους και καλύπτει το 6% περίπου της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Αγοράς σε νικέλιο.
Σήμερα η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών Πριν λίγες μέρες η τιμή του ανέβηκε στα 30.000 δολάρια ο τόνος ενώ υπήρξε μέρα που εκτινάχτηκε και στις 100.000 ανά τόνο. Αυτή η εξέλιξη πόσο προβληματίζει την κυβέρνηση;
Είναι αποδεδειγμένο λοιπόν ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να μείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονιστεί και να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τον πόλεμο απέναντι στη ΛΑΡΚΟ και στους εργαζόμενους, να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία και να στραφεί με σοβαρότητα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων και του εκσυγχρονισμού προκειμένου αυτή να συνεχίσει τη λειτουργία της.